I mitten av mars dök ännu ett i raden av fall upp. En högdräktig ko anmäldes av en veterinär på ett slakteri. Den här gången handlade det om en ko med tre veckor kvar på dräktigheten som skickats till slakt från Andreas Jonssons gård utanför Valla. Något som gjort att han polisanmälts av länsstyrelsen i Södermanlands län.
Jonsson beskriver de premisser som lantbrukare verkar under som en av anledningarna till det inträffade.
– Felmarginalen blir väldigt stor när allt måste gå fort. Det får inte ta för lång tid och inte kosta för mycket pengar. Det är det konsumenterna betalar för, berättar han.
– Min bild av allmänheten är att de inte har en aning om vad vi lantbrukare håller på med. Det går bra att gnälla överlag och så får vi en negativ stämpel när sådant här händer. Det händer ganska ofta att jag knyter näven i byxfickan, fortsätter Andreas Jonsson.
Han beskriver det förfarande som görs när det bestäms vilka kor som ska till slakt. En inseminör kommer till gården och delar upp korna.
– När varje djur är undersökt separeras de som antingen dräktiga eller odräktiga. Den här kon delades in i slaktgruppen direkt, berättar Jonsson.
– I det här fallet hade det varit bra om vi skrivit papper för varje ko. Vilket nummer hon har och att hon inte bedömdes som dräktig av inseminören. Då hade jag haft det svart på vitt. Anledningen att vi inte gjorde så är att allt ska gå snabbt och flyta på, fortsätter Jonsson.
Han berättar om att händelsen slagit hårt mot honom. Dels ekonomiskt, dels att det inte är roligt att stämplas som slarvig och att han inte tar hand om sina djur.
– Jag som djurägare har alltid det största ansvaret och i det här fallet hade det antagligen inte spelat någon roll även om vi hade haft mer tid på oss. Det var den mänskliga faktorn och sådant kan hända. Inseminören som var här är mycket duktig och jag skulle inte tveka att anlita samma person igen.