Aktivister stängdes in hos slaktkycklingarna

Två vitt skilda sätt att se på slaktdjuruppfödning kolliderade på onsdagen. Platsen var Stenta gård, där en grupp djurrättsaktivister genomförde en ockupation.

Valla 2 oktober 2019 17:35

Ett dussin personer deltog i aktionen, som enligt nätverket ARE – Animal reality exposed – kan ha varit den första ockupationen i sitt slag i landet.
Stenta gård valdes för att den föder upp kycklingar till slakt. Inför aktionen sa Michelle Berghäll, en av de som deltog i och planerade ockupationen:

– Industrierna vill väldigt gärna dölja hur djuren lever på gårdarna och behandlas på slakterierna. Skulle vi få total insyn om hur verkligheten ser ut så skulle många fler ta avstånd från att stödja detta brott som begås mot djuren. 
Det är ett sätt att se på saken. Ett annat gav djurägaren på Stenta – som vill vara anonym i artikeln – uttryck för medan aktionen pågick och polisen kommit till gården:
– Det är så jäkla onödigt. Hade de bara sagt att de ville in och titta, hade vi gärna släppt in dem. Vi har absolut inget att dölja här.

Aktivisterna gick in i en av Stentas stallar för att live via Facebook dokumentera kycklinguppfödningen. På andra sidan riksväg 52 fattade ett par av deras kamrater posto med banderollen ”#totalinsyn”, namnet på den kampanj som ockupationen inledde.
Intrånget fick gårdens anställda att agera målmedvetet men utan handgripligheter. De låste sonika in aktivisterna hos kycklingarna och släckte ner belysningen i stallet.
Sedan larmades polisen.
Uppdraget var att få ut ockupanterna och lagföra dem för olaga intrång. Den första patrullen bad snart om hjälp för att skynda på insatsen, varför ytterligare två patruller snart anslöt.

– Nästa, lät det när djurrättsvännerna en och en ropades ut i ösregnet.
De fick identifiera sig, och hade att välja mellan att acceptera ett strafföreläggande eller bli åtalsanmäld.
En av de första att komma ut var Berghäll, liksom de övriga aktivisterna klädd i skyddskläder och plasttossor. Hon deltog nyligen i en liknande aktion mot Kronfågel i Valla och ryckte på axlarna åt de väntande böterna.
– Det är ett litet pris att betala för att allmänheten ska få se hur djuren har det, sa hon.
Insatsen gick lugnt till väga utan handgemäng. Men djurägaren, som inte tidigare råkat ut för någon aktion från djurrättsrörelsen, var mäkta upprörd.
– Det kan ju faktiskt vara så att de dragit med sig salmonella in, så att vi blir tvingade att gasa ihjäl kycklingarna. Har aktivisterna uppnått sitt syfte då? kan man undra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa