Till vardags är Tobias Rytterson matte- och no-lärare på Stenhammarskolan, men på ledig tid driver han sitt företag Vallhöjden brygghus.
– Jag har alltid gillat öl och provat mig fram. Till en början trodde jag att den hembrygda ölen skulle bli billigare än att köpa öl på Systembolaget, men så är det inte, konstaterar han leende.
Startskottet gick när Tobias Ryttersson fick sin drömpresent på 30-årsdagen. Ett bryggverk för öltillverkning.
– Jag blev frälst från början och stegrade snabbt upp från sex liter till 40 liter, tidsåtgången när man brygger är densamma. Ölbryggningen är en bra avkoppling från jobbet där jag får utlopp för kreativiteten. Tanken är att det här ska vara en sidoverksamhet och skaparglädjen måste finnas.
Födelsedagspresenten har kompletterats med ett 35-liters bryggverk och nu finns planer att gå upp till ett på 150 liter.
Ett låst och larmat rum hemma i Vallavillans källare är navet för Vallhöjden bryggeri.
– Det är mycket regler även om man har en enskild firma. Det är en resa i sig att driva eget, det tog tre månader av byråkrati innan jag var i gång. Just nu bygger jag varumärket, men på sikt vill jag ha ölprovningar och bryggerivisningar.
I säckar står malt av alla de slag och i kylarna står öl på jäsning. En rad olika jästsorter och allehanda humlekottar finns också i lagret.
– Det här är en prylhobby utan dess like och det går att nörda ner sig hur mycket som helst, men egentligen är det rätt simpelt. Malt, humle, jäst och vatten. Sen kan det förstås vara en hel vetenskap med inmäskningen, processen när man blandar malt och vatten, förklarar Tobias Ryttersson.
Uppdragen duggar in och Tobias öl serveras på O'Learys och Enjoy i Katrineholm. Nu ska Tobias Ryttersson brygga en glutenfri öl åt Fotografens café och bistro. I juni släpper han sin första öl på Systembolagen i KFV-regionen, Djulö-IPA.
– Det är svårt att uppskatta hur mycket som kommer att gå åt. Det är jätteroligt att få förfrågningar.
I en värld av affärshemligheter går bryggeribranschen i en annan riktning.
– Sharing is caring och inom ölcommunityn delar man erfarenheter och tipsar varandra. Det finns alltid något nytt att lära sig. Bryggerier lämnar ofta ut sina recept, men det är ändå svårt att efterlikna originalet.