Kommunen avråder från att elda – så ska du tänka

Från och med måndag får privatpersoner elda utomhus. Här ger räddningstjänsten tips på hur du ska tänka om du tänder en brasa.

Kommunen avråder från att elda då det är dåligt för miljön och kan störa grannar.

Kommunen avråder från att elda då det är dåligt för miljön och kan störa grannar.

Foto:

Valborg2023-04-25 11:51

Snart är det dags för valborgsmässoafton och den traditionsenliga majbrasan. Faktum är att det inte bara är den 30 april som privatpersoner får elda utan tillstånd. Under hela denna vecka, alltså vecka 17, samt vecka 40, är det okej att elda utomhus.

Enligt Marcus Asplund på Västra Sörmlands Räddningstjänst, brukar det inte innebära att de gör fler utryckningar än vanligt.

– Vi ser inget problem med att folk eldar, de flesta är väldigt försiktiga. Jag skulle inte säga att vi brukar märka någon skillnad i utryckningar under de två veckorna, berättar han.

undefined
Marcus Asplund är olycksutredare på VSR.

I övrigt menar Marcus Asplund att det är viktigt att ha elden under kontroll och att inte göra den för stor.

– Sedan ska man inte elda om det blåser. Det är viktigt att vattna marken runt om och att alltid ha vatten i nära anslutning till brasan, så att det vid behov går att släcka elden snabbt. Den som tänder på är alltid ansvarig för elden, säger han.

Katrineholms kommun har, trots att räddningstjänsten inte ser något problem med det, gått ut med en uppmaning om att undvika att tända en brasa. Orsaken är att det är dåligt för miljön och kan vara jobbigt för grannarna. I samband med det påminner kommunen även om vad man får och inte får elda upp. 

Det du får elda är trädgårdsavfall som kvistar och löv. Målat eller impregnerat trä, plast och annat avfall skadar både din hälsa och miljön, dessutom är det förbjudet och kostnaden för att sanera kan bli hög. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!