Det är elfte året i rad som Rabarberfestivalen går av stapeln och i år är den större än någonsin.
- Det händer mycket mer i år med matlagning och drinkar. Eskilstuna är med i år vilket är nytt så nu är hela länet med, säger Monika Naess som driver Finnesserna.
Festivalen startar med Bondens Egen Marknad i Mariefred på lördag och avslutas en vecka senare på Hotell Malmköping där årets bästa rabarberpaj samt årets rabarberpersonlighet ska koras.
Däremellan kommer det vara ett späckat schema i länet. Det kommer finnas möjlighet att lära sig göra egen rabarbersaft, blanda rabarberdrinkar och gå på rabarbervandringar.
Men vad är det då som ligger bakom Rabarberfestivalens succé?
- Kan det finnas någonting som är roligare än rabarber? Rabarber är vår, den första grödan som kommer upp och man kan göra så mycket roligt med den, säger Monika Naess som ska hålla kur i att göra bland annat marmelad, saft och chutney.
Kocken Jonas Hammar, som kommer erbjuda femrätters rabarbermiddag på Värskäls gård, håller med.
- Rabarbern är mångsidig och kan tillagas på många sätt. Den kan stekas, kokas och bakas och fungerar med såväl lakrits som fänkål.
Pressträffen inför Rabarberfestivalen hölls hos Bosse Flodin på Näsby gård utanför Vadsbro. Han började odla rabarber 1995 och är en av festivalens grundare.
- Rabarbern är lite sen i år på grund av den sena våren. Men det är ingen fara att få fram rabarber till festivalen, försäkrar han.