– I år var det väldigt pirrigt. Vi hade ingen aning om det skulle komma några kunder, säger Anna Ekengren.
Hon driver tillsammans med sin man, Tommy Ekengren, Ekenäs trädgård utanför Vadsbro söder om Flen. Handelsträdgården öppnade den 21 mars, vid ungefär samma tid som varje år. Men den här våren har coronakrisen sänt chockvågor över stora delar av ekonomin. Även handeln har drabbats hårt.
Trädgården har sina intäkter under våren och sommaren. Fram tills nu har man bara haft kostnader när plantorna planterats och dragits upp.
– Det är så mycket jobb som ligger bakom innan vi kan öppna och vi undrade om trädgården skulle överleva i år. Vi fyller ju 65 det här året. Pensionsålder. Skulle det inte bli mer? säger Anna Ekengren.
Men kunderna kom.
– Vi hade den bästa öppningshelgen någonsin! Vi var helt chockade. Och lättade.
Det nya coronaviruset gör att många tvingas hålla sig hemma mer än vanligt. Kanske räknar folk redan nu med att inte kunna åka på någon utlandssemester i sommar. Då är det fler som satsar på trädgården, tror Anna Ekengren.
Hon märker att det är fler än vanligt som handlar sättpotatis och grönsaksfröer. Många tycks vilja odla sin egen mat.
Visst har coronakrisen satt sina spår även på handelsträdgården. För att påminna kunderna om att hålla avstånd till varandra, har tejpbitar fästs på golvet framför kassan. Man har också börjat med Swish-betalning, och senare under våren planerar trädgården att öppna en extra Swish-kassa utomhus, för att minska köerna.
Personer som tillhör en riskgrupp för coronaviruset har möjlighet att ringa till trädgården och göra upp om att få komma och handla före ordinarie öppettid.
Dessutom har odlarna valt att vädra mer i växthusen, vilket förstås sänkt temperaturen något. Men det har inte varit till någon skada för växterna, tvärtom. Den svalare miljön gör att de växer lite långsammare och blir kraftigare.
– Så det kommer vi att fortsätta med även kommande år, säger Anna Ekengren.
Ekenäs trädgård grundades 1955 av Annas far. Hon är sålunda uppvuxen i trädgården och med odlandet. Efter skolan hade hon planer på att bli lärare, men valde att prova att sköta trädgården efter att pappan blivit sjuk. Och har fortsatt sedan dess.
– Det blir som en livsstil. Växterna måste ju ha vatten, tillsyn och skötsel varje dag, säger hon.
I augusti brukar hon kunna ta semester, men redan under hösten börjar förberedelserna inför nästa säsong.