Pence vill se nytt blod i Republikanerna

VÀljarna vill ha ett nytt ledarskap i Republikanerna. SÄ tolkar den förre vicepresidenten Mike Pence resultatet i mellanÄrsvalen dÀr det konservativa partiet inte presterade som förvÀntat.

USA:s förre vicepresident Mike Pence under intervjun med Associated Press.

USA:s förre vicepresident Mike Pence under intervjun med Associated Press.

Foto: John Minchillo/AP/TT

USA2022-11-17 19:58

Inom partiet hörs allt fler och högre röster om att Pences ex-chef Donald Trump inte Àr mannen för framtiden. Det bekommer naturligtvis inte Trump som hÀromdagen meddelade sin kandidatur i presidentvalet 2024.

Pence har inte rakt ut sagt att han ocksÄ ska kandidera, men bedömare rÀknar med att det blir sÄ. Efter jul- och nyÄrshelgerna vÀntas hans besked.

– Jag tror att vi kommer att ha bĂ€ttre valalternativ 2024 och Ă€r helt sĂ€ker pĂ„ att republikanska vĂ€ljare i primĂ€rvalen kommer att vĂ€lja klokt, sĂ€ger 63-Ă„ringen i en intervju med nyhetsbyrĂ„n Associated Press.

NÀra ögat

PÄ frÄgan om Pence skyller förra veckans besvikelse för Republikanerna pÄ Trump blir svaret:

– SĂ€kerligen har (den förre) presidentens fortsatta anstrĂ€ngningar för att processa om det förra valresultatet spelat roll, men varje individuell kandidat Ă€r ansvarig för sin egen kampanj.

I dagarna betar Pence av tunga amerikanska medier med anledning av boken "So help me God" ("SÄ hjÀlp mig Gud"). DÀr beskriver han sin version av hÀndelserna den 6 januari 2021 dÄ kongressbyggnaden Kapitolium stormades av TrumpanhÀngare.

Fem mÀnniskor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Och Pence var sjÀlv en hÄrsmÄn frÄn att hamna i mobbens hÀnder.

Troget stöd

I fyra Är tjÀnade och försvarade Pence troget sin chef. Men nÀr Trump-erans kaos kulminerade den 6 januari kunde han inte annat Àn att kritisera presidenten.

Kongressledamöterna var samlade för att rÀkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nÀsta president. Pence var ordförande över den sÄ kallade certifieringen.

NĂ€r Trump bad honom stoppa processen – det vill sĂ€ga Ă€ndra valresultatet – vĂ€grade Pence. VarpĂ„ Trump kallade honom "fegis" pĂ„ Twitter och folkmassan som tagit sig in i Kapitolium skanderade "hĂ€ng Mike Pence".

Enligt Pence agerade Trump "besinningslöst".

– Presidentens ord den dagen inför folksamlingen innebar en fara för mig och min familj och alla i Kapitolium.

Annan stil

Pence sÀger att han som president hade stÄtt för en annan ledarstil Àn Trumps.

– Men det var hans presidentskap och jag fanns dĂ€r för att stötta och hjĂ€lpa honom. Och fram till den dĂ€r ödesdigra januaridagen försökte jag göra just det.

Med utgivningen av sina nya memoarer profilerar sig Pence nu alltmer som en utmanare om presidentposten. Skulle han kandidera innebÀr det en direkt duell med Trump, en sÀkert mycket obekvÀm situation för den tidigare vicepresidenten.

I AP-intervjun Àr Pence ÀndÄ ganska ÄterhÄllen i sin kritik av Trump, med undantag av vad som skedde under upproret den 6 januari. Det kan ha sin förklaring i att Trump förblir enormt populÀr i det republikanska partiet. För Pence och andra utmanare ÄterstÄr att försöka trÀnga in i Trumps vÀldiga vÀljarbas om de ska ha nÄgon chans i de kommande primÀrvalen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!