Ukraina: Stort drönaranfall mot Kiev

Ryssland anföll Ukraina med "rekordmånga" drönare under natten, enligt Ukraina. De flesta riktades mot Kiev där två personer uppges ha blivit dödade.

Ett flervåningshus med bostäder i Kiev träffades i ett ryskt drönaranfall under natten. Anfallet beskrivs av Ukraina som det största i sitt slag hittills under kriget.

Ett flervåningshus med bostäder i Kiev träffades i ett ryskt drönaranfall under natten. Anfallet beskrivs av Ukraina som det största i sitt slag hittills under kriget.

Foto: Vasilisa Stepanenko/AP/TT

Ukraina2023-05-28 01:57

Totalt 54 så kallade kamikazedrönare störtade mot Ukraina under natten, enligt det ukrainska flygvapnet, som beskriver det som rekordmånga i sammanhanget.

Enligt flygvapnet sköts 52 av de 54 drönarna ned. Andra militära uppgiftslämnare säger att minst 40 sköts ned. Resterna av nedskjutna drönare uppges i flera fall ha orsakat skador och bränder när de slagit ned på marken.

I en storbrand som bröt ut i ett handelsområde dog minst en person, enligt de ukrainska myndigheterna. I ett annat fall föll resterna av en drönare ned på ett sjuvåningshus, där en person dödades och en skadades.

"En 35-årig kvinna vårdas på sjukhus, en 42-årig man har dött", skrev Kievs borgmästare Vitalij Klytjko om den senare incidenten i ett inlägg på Telegram.

Kiev firar på söndagen en årsdag för stadens grundande, med hänvisning till historiska uppgifter om att den grundades som en handelsplats redan på 400-talet och fyller 1 541 år.

"Ukrainas historia har under lång tid irriterat de osäkra ryssarna", skriver Andrij Jermak, topprådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram efter nattens drönaranfall.

I Charkivs län i nordöstra Ukraina meddelar guvernören Oleh Synjehubov att två personer, en man och en kvinna som bägge var i 60-årsåldern, har dödats av beskjutning vid två skilda tillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!