Experten: Osannolikt att valdag flyttas

I teorin går det att skjuta upp USA:s presidentval, men inte mer än några veckor.
–Enligt konstitutionen ska en ny president installeras den 20 januari, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

Kan Donald Trump driva fram en senareläggning av USA:s presidentval? Tveksamt, menar experten Dag Blanck. På bilden primärval i Texas i juni.

Kan Donald Trump driva fram en senareläggning av USA:s presidentval? Tveksamt, menar experten Dag Blanck. På bilden primärval i Texas i juni.

Foto: David J Phillip/AP/TT

Politik2020-07-30 17:30

På Twitter antyder USA:s president Donald Trump att det amerikanska presidentvalet den 3 november bör skjutas på framtiden. Enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, går det hypotetiskt att knuffa datumet framåt. Men Trump kan inte själv fatta beslutet och datumet kan som mest flyttas några veckor, sedan sätter grundlagen stopp.

– Den 20 januari ska det enligt konstitutionen installeras en ny president. Det vet vi och det kommer att ske. Valdatumet, den första tisdagen i november, är reglerat i en vanlig lag så det skulle i princip kunna ändras. Men Demokraterna har majoritet i representanthuset och det är osannolikt att de skulle gå med på det.

TT: Vad händer om valet av någon anledning inte har hållits innan dess?

– De träder successionsordningen i kraft. Då går presidentposten till representanthusets talman. Sedan står senatens tillförordnade talman näst på tur. Därefter utrikesministern, sedan finansministern och så vidare.

Möjligt men osannolikt

Även om det i teorin är möjligt bedömer Dag Blanck det som högst osannolikt att valdagen kommer att flyttas. Mer troligt är i så fall att Trump tar strid mot ett valresultat som går honom emot, något presidenten flera gånger antytt att han kan komma att göra.

– Om Trump börjar ifrågasätta att valet gått rätt till, då kommer frågan med stor sannolikhet att avgöras i högsta domstolen, säger Blanck.

Inga bevis för fusk

Rörande Trumps argument för att skjuta upp valet, att ökat poströstande skulle öka risken för valfusk, saknar enligt Blanck belägg.

– Han har hela tiden sagt att poströstande ökar risken för valfusk, men flera studier har gjorts och det finns ingenting som tyder på det. Det fungerar väldigt bra i de delstater som redan har det. Trump säger också att det gynnar Demokraterna, men det finns inget som tyder på att det gynnar något parti.

TT: Men varför lyfter presidenten då den här idén?

– En tolkning kan vara att han ligger dåligt till i opinionen, men jag vill helst inte spekulera. Det kommer att ske ett val. Det vet vi. Punkt, säger Blanck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!