Norge föreslår extramiljarder till försvaret

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) föreslår ett extra tillskott på 3,5 miljarder norska kronor för att stärka försvaret och den civila beredskapen.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterade regeringens förslag om extra försvarsanslag för stortinget på fredagen.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterade regeringens förslag om extra försvarsanslag för stortinget på fredagen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Norge2022-03-18 10:13

– Detta är nödvändiga åtgärder eftersom vi står inför en mer oförutsägbar och aggressiv rysk regim, sade Jonas Gahr Støre när han presenterade förslaget för stortinget på fredagen.

Pengarna föreslås betalas ut i år och ska bland annat gå till att stärka den militära närvaron i Nordnorge och förbättra polisens förmåga att upptäcka underrättelsehot.

– Vi ska segla mer i nordområdena, säger statsministern och påpekar att Ryssland har atomubåtar placerade på Kolahalvön nära den norska gränsen.

Støre betonar att det ryska hotet inte är riktat direkt mot Norge, men att spänningen ökar i landets närområde där Nato räknar med att Norge följer händelseutvecklingen noga.

– Norge är Natos ögon och öron i norr. Det betyder att vi måste vara i stånd att följa den ryska verksamheten ännu närmare.

Ryssland kan till följd av stora militära förluster i Ukraina bli mer oförutsägbart och instabilt, tror statsministern.

– Ekonomin är i fritt fall på grund av sanktioner och på kort sikt kan det göra riskviljan större.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!