Trudeau drar tillbaka undantagslagar

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att de undantagslagar som gällt i delar av landet nu inte längre behövs och därmed dras tillbaka.
–I dag kan vi konstatera att vi inte längre befinner oss i en akut nödsituation, säger han.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau under onsdagens presskonferens.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau under onsdagens presskonferens.

Foto: Adrian Wyld/AP/TT

Kanada2022-02-23 23:35

De tillfälliga lagarna – som bland annat gav regeringen omfattande befogenheter att återskapa ordning – infördes när Ottawa belägrades av demonstranter i hundratals lastbilar som i tre veckor lamslog de centrala delarna av kanadensiska huvudstaden.

Den utdragna blockaden avslutades i söndags när den sista bilen bogserades bort. Men Trudeau vill ändå inte blåsa av faran om nya protester helt.

– Hotet finns kvar, men är inte längre akut. Vi är säkra på att normala existerande lagar räcker för att hålla folk säkra, säger han på en presskonferens.

Totalt bärgades närmare 60 lastbilar och drygt 190 personer grips efter att polisen i fredags slog till mot de demonstranter som sedan i slutet januari belägrat delar av Ottawa och kallade sig "Frihetskonvojen" och var missnöjda med landets virusrestriktioner.

Många demonstranter lämnade protestområdet på eget bevåg, men kanadensisk polis har varnat demonstranter att alla som deltagit i protesterna kommer att eftersökas och ställas inför rätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!