Kidnappade kvinnor i Kamerun fria

Fler än 30 kvinnor som kidnappats av en separatiströrelse i Kamerun i början av maj har släppts fria.

Kamerun2023-05-27 18:52

Kvinnorna, som tillfångatogs i byn Babanki nära gränsen till Nigeria av separatistgruppen, släpptes tidigare i veckan enligt informationsdepartements chef Denis Omgba Bomba

Kvinnorna hade visat missnöje över olagliga skatter som pålagts dem av separatisterna. Flera av kvinnorna har torterats och skadats i fångenskap, enligt regeringskällor.

– Vi har fört flera av kvinnorna till sjukhus där de får vård för skador samt psykologiskt stöd, sade Simon Emil Moch som är regeringens representant i regionen.

Separatistgruppen har utkrävt månatliga summor av invånare i området för att finansiera sin verksamhet. Rörelsen tvingade också anhöriga att betala motsvarande 10 000 kronor för att få begrava sina döda.

Den pågående konflikten om modersmål och språkområden utbröt i Kamerun 2017, då engelsktalande separatister inledde en väpnad kamp för att nå självständighet och eget territorium för den engelsktalande delen av befolkningen. Även franska är ett samlande språk i Kamerun där det talas över 270 olika språk.

Konflikten har lett till minst 6 000 dödsfall och tvingat över 760 000 invånare att fly sina hem, enligt människorättsorganisationen International Crisis Group.

Separatistledaren Capo Daniel sade att kvinnorna släppts fria sedan de lovat att sluta protestera mot de påtvingade skatterna, men att kvinnorna kommer att drabbas om de åter visar missnöje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!