Italiens döda i coronaviruset allt äldre

Medelåldern bland coronavirusets dödsoffer i Italien har stigit under våren, visar en ny studie från landets hälsoinstitut. Samtidigt insjuknar allt yngre personer.

Sedan det första tumultet i Italien i mars har medelåldern bland de som avlidit i sjukdomen stigit gradvis. Arkivbild.

Sedan det första tumultet i Italien i mars har medelåldern bland de som avlidit i sjukdomen stigit gradvis. Arkivbild.

Foto: Mauro Scrobogna/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-17 05:25

Under våren har medelåldern bland de som avlidit i covid-19 i hårt drabbade Italien gradvis stigit, enligt ny data från ISS, Italiens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten. De som avled före 4 maj var i genomsnitt 79,8 år – därefter har genomsnittsåldern stigit till 82,5.

Bland de nya diagnosticerade fallen tycks trenden däremot gå åt motsatt håll. Jämfört med utbrottets första period har medelåldern bland nya fall sjunkit radikalt – minst 6–7 år, enligt studien.

Det betyder alltså att de italienare som blir sjuka i dag i genomsnitt är betydligt yngre än de som insjuknade tidigare under våren, framför allt under den första svåra perioden i mars.

Studiens författare konstaterar att detta går hand i hand med dagens lägre dödlighet – ju yngre de sjuka är, desto större chans att tillfriskna. ISS påpekar även att den senaste månadens allt lägre tryck på sjukvården har inneburit att regionerna har kunnat diagnostisera allt fler mindre allvarliga fall, vilket rimligen återspeglas i den lägre dödligheten.

Vad som ligger bakom det förändrade åldersmönstret är inte helt klarlagt, men studien lyfter några potentiella förklaringsmodeller: allt större kapacitet för att behandla viruset, bättre organisering på grund av gradvis minskad belastning på sjukvården, samt ökad provtagning av framför allt gamla och multisjuka patienter.

"Detta kan ha lett till ökningen i medelålder bland de bekräftat smittade som har avlidit", skriver författarna.

Fakta: Corona-krisen i Italien

I Italien drabbades regionen Lombardiet, där Bergamo och Codagno ligger, tidigast och hårdast av coronapandemin.

Regeringen införde det som kallats för "röd zon" i Codogno den 21 februari, ett dygn efter det att läkare bekräftat att en patient var smittad. Lombardiet och områden däromkring stängdes ned den 8 mars och en nationell nedstängning för Italiens 60 miljoner invånare följde två dagar senare.

Butiker och restauranger stängdes, med undantag för livsmedelsaffärer och apotek. Skolor och universitet höll stängt, likaså biografer, teatrar och gym. Offentliga sammankomster förbjöds och sportevenemang ställdes in.

Efter två månader av nedstängning började landet i början av maj att lätta på restriktionerna för att få i gång ekonomin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!