FN-experter fördömer Israels annekteringsplan

Israels planer på att annektera stora delar av den ockuperade Västbanken skulle bryta mot internationell rätt, konstaterar flera människorättsexperter knutna till FN. I ett gemensamt uttalande uppmanar de andra länder att aktivt motsätta sig planerna.

FN-utredaren Agnès Callamard är en av de människorättsexperter som skrivit under uttalandet där Israels annekteringsplaner fördöms. Arkivbild från ett besök i Stockholm i fjol.

FN-utredaren Agnès Callamard är en av de människorättsexperter som skrivit under uttalandet där Israels annekteringsplaner fördöms. Arkivbild från ett besök i Stockholm i fjol.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2020-06-16 14:40

"Annektering av ockuperad mark innebär ett allvarligt brott mot FN-stadgan och Genèvekonventionerna", lyder uttalandet , som skrivits under av närmare 50 oberoende experter.

Det som skulle bli kvar efter Israels planerade annektering av omkring 30 procent av den ockuperade Västbanken skulle likna ett "palestinskt Bantustan", tillägger de. Bantustan var benämningen på områden dit apartheidregimen i Sydafrika hänvisade svarta på 1970-talet.

Israels regering har angett den 1 juli som datum då planerna ska börja sättas i verket och hoppas på grönt ljus från USA.

Förutom från palestinskt håll har planerna kritiserats av bland andra EU. De har dock mött motstånd även från israeliska bosättare och landets ytterhöger, som vill se en än större annektering.

"FN har vid många tillfällen slagit fast att den 53 år långa israeliska ockupationen givit upphov till allvarliga människorättskränkningar mot det palestinska folket", skriver experterna. "Dessa människorättskränkningar skulle bara förvärras av en annektering", tillägger de.

Fakta: Strider mot Genèvekonvention

Benjamin Netanyahu har de senaste åren lett regeringskoalitioner som har beskrivits som de mest högerinriktade i Israels historia. Bosättarrörelsen med stödpartier har flyttat fram sina positioner och uttrycker långtgående krav. I valrörelserna 2019 och 2020 gjorde Netanyahu klart att det med honom vid rodret skulle bli dags att annektera mark på Västbanken.

Israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark har anlagts sedan Israel intog områdena 1967. Den internationella kritiken har varit häftig. Enligt Fjärde Genèvekonventionen är det förbjudet för en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning. Israel är en av de stater som har godkänt konventionen.

Det vanligaste argumentet för israelisk bosättning är att östra Jerusalem och Västbanken är historisk, judisk mark.

USA:s förändrade Mellanösternpolitik under president Donald Trump har inneburit ökad amerikansk förståelse för bosättarrörelsens markanspråk.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!