Det var i Vingåker i början av mars som några kompisar körde omkring. Det blev lite tokigt, att döma av den historia som senare berättades i Nyköpings tingsrätt.

Från Bondegatan svängde föraren norrut in på Köpmangatan – mot enkelriktat. Om det var av en slump eller inte är oklart, men huv mot huv på gatan mötte personbilen en radiobil med påslagna blåljus. Det var bara för de fyra kompisarna att kliva ur.

17-åringen hade suttit i baksätet. När poliserna frågade om han bar något vapen svarade han inte. Han tänkte inte på föremålet han hade i sin ficka, sa han senare; ett föremål som allvarligt kan skada en annan människa.

Karatepinnar, eller nunchucks som det omnämns i åtal och dom.

I lagens mening omfattas sådana av förbudet mot knivar och andra farliga föremål på allmän plats, varför 17-åringen utreddes och åtalades.

I tingsrätten uppgav han att nunchucksen inte var hans. Pinnarna hade legat i bilens baksäte och han stoppade dem i fickan eftersom de var i vägen, sa 17-åringen.

Problemet var att han i polisförhöret hade uppgett att han stoppade dem på sig då han stördes av att de skramlade omkring i bildörrens sidofack.

Av denna motsägelse drog domstolen slutsatsen att den unge mannens vittnesmål saknade trovärdighet. Nu 18 år fyllda fälls han för det påstådda brottet och döms till 1 200 kronor i penningböter.