Ufo-spanarnas rapport klar – ovanligt många vittnesmål i Björkvik

Björkvik och trakterna kring sjön Yngaren har länge varit en av de mest intressanta platserna i Sverige för Ufo-spanare. Nu presenterar rapporten "Projekt Yngaren" flera nya iakttagelser.

5 januari 2019 10:00

Det är nästan som i den där amerikanska science fiction-filmen, "Närkontakt av tredje graden" från 1977. Ni vet, när Richard Dreyfuss oroliga elektriker Roy Neary är ute för att laga ett elavbrott mitt i natten och får syn på ett starkt vitt ljussken när han lutar sig ut ur bilens nervevade fönster. Morgonen därpå är hans ansikte alldeles rödsvett av ljuset.

Det kommer man att tänka på när man läser rapporten "Projekt Yngaren" som gavs ut av föreningen Ufo-Sverige i veckan. Men den handlar inte om rödbrända elektriker i Indiana i USA utan om vad invånarna i det lilla samhället Björkvik och området runt sjön Yngaren i södra Sörmland kan berätta om ufon.

Grunden för rapporten är en observation från september 1989 då en mor och en dotter i Björkvik såg ett flygande tefat hängande strax ovanför trädtopparna. I somras gjorde entusiasterna i Ufo-Sverige en stor dörrknackning för att försöka hitta fler observationer som går att knyta an till just den specifika händelsen.

Men låt oss börja med den händelse som fått hela ufo-Sverige, och bitvis även världen, att vända sina blickar mot Björkvik.

Dateringen är lite osäker, men i början av september 1989 verkar vara det mest troliga, slår rapporten fast.

Vid 18-tiden på kvällen kommer en mamma och hennes dotter åkandes i bil på Sandviksvägen. De har precis lämnat av dotterns kompis vid busstationen i Björkvik. På väg hem, bara några hundra meter från villan där de bor, får plötsligt mamman syn på ett föremål som hänger i luften strax ovanför björkarnas trädtoppar på vänster sida om vägen.

– Vi såg det på ganska långt avstånd och körde sakta framåt och stannade bilen alldeles under den här farkosten, sa mamman då Katrineholms-Kuriren intervjuade henne 1996.

Dottern är rädd och ber sin mamma att fortsätta hem, men mamman är nyfiken, vevar ner bilrutan och tittar upp mot föremålet i några minuter.

En märklig tystnad omger alltihop och inga andra bilar eller människor syns någonstans.

Mamman har i efterhand beskrivit farkosten som ett jättelikt tefat, stort som en vändplan, kanske 15 meter i diameter med en metallisk färg och tre lampor undertill som blinkade oregelbundet i färgerna rött, grönt och gult.

Efter några minuter öppnar mamman dörren och sätter foten i backen. Då utbrister dottern: "Du är inte klok, du får inte gå ut."

Samtidigt börjar föremålet rotera motsols, ut över vägen och mot dem. Dottern slänger sig ner i baksätet och börjar gråta. Mamman ser föremålet från sidan och uppfattar en kupol och ett antal gula ljus på sidan, kanske är det fönster.

Sedan går allt fort. Med en otrolig fart svänger föremålet iväg över skogen och bort mot Yngaren.

Vädret vid tillfället har beskrivits som klart, torrt och vindstilla. Det var fortfarande ljust men började skymma lite.

[fakta nr="1"]

I somras ägnade 14 medlemmar ur föreningen Ufo-Sverige en heldag i Björkvik med att försöka stärka upp just denna observation med fler vittnen. Totalt fick de fram 19 ufo-rapporter om händelser varav 9 rörde så kallade "formbeskrivna föremål på tillsynes nära avstånd". Siffran anses i rapporten som exceptionellt hög.

De flesta vittnesmålen i rapporten rör äldre händelser och de mest intressanta beskrivs utförligt. Här är några exempel på vad invånare runt Yngaren har sett genom åren:

Vintern 1987, tre kilometer sydväst om Björkvik. En man, som vid tiden är i 13-årsåldern och åker skidor i en backe, ser ett runt diskusformat föremål rakt ovanför sig. Föremålet är ganska stort och verkar ha varit nära pojken. Det rör sig bortåt i riktning mot Björkvik och samtidigt syns också ett klotformat rödaktigt sken i horisonten.

Sandviksvägen i Björkvik, cirka 1989. Ett par är ute och promenerar och får syn på ett diskusformat ljussken som står stilla i riktning mot Yngaren. Observationen görs från en lekplats intill bensinmacken i Björkvik, cirka 500 meter väster om den plats där mamman och dottern från berättelsen ovan gör en liknande observation. Vittnena tror att de kan ha sett samma föremål som mamman och dottern. Men kopplingen är mycket osäker, poängteras det i rapporten.

Jönåker, cirka 1994. Ungefär sju kilometer sydost om Björkvik är en mamma och hennes dotter precis på väg att ge sig av med bilen. Då börjar hela bilen att vibrera. Mamman lämnar fordonet och får se ett vitt ovalt ljussken ovanför huset. Föremålet ger sig sedan av med "ett dånande ljud som påminde om en lastbil som står på tomgång, men betydligt högre." När mamman ska ringa upptäcker hon att telefonen är död. Efter fem till tio minuter åker föremålet österut i mycket hög hastighet.

Gustavsborg vintern 2009. Cirka fyra kilometer sydväst om Björkvik. En kvinna får syn på ett stort diskusformat föremål som hänger stilla på tio meters höjd, det är större än ett bostadshus i diameter. På undersidan har föremålet ett antal vita ljuskällor. Det försvinner bort i mycket hög hastighet.

Cirka nio kilometer sydväst om Björkvik i oktober 2016 vid 20-tiden på kvällen befinner sig en man och hans son i bilen på vägen mellan Stigtomta och Björkvik. Då de åker på en väg utmed Yngarens strand ser de ett svart och kantigt föremål som hänger i luften och kastar ett ljussken på ett närliggande hus. Föremålet är kantigt och kan möjligen ha en taggig form med en serie utskott. Tio sekunder senare försvinner föremålet i mycket hög hastighet norrut.

Enligt Johan Gustavsson, som lett Projekt Yngaren för Ufo-Sverige, är området kring sjön och orten Björkvik av särskilt intresse för ufo-spanare. Det har omnämnts som ett så kallat ufo-fönster, alltså en plats där man observerat ufon oftare än annars. Ett annat ufo-fönster i närheten är Kolmården.

– Det här är ett av de mest påtagliga områdena i Sverige där vi har flera vittnen som sett farkoster. Sedan finns uppgifter om oberoende vittnen kring händelsen med mamman och dottern 1989, den uppgiften är ganska så unik, säger Johan Gustavsson.

Vad fick ni egentligen ut av Projekt Yngaren?

– Flera saker av intresse. Vi fick in flera rapporter av liknande föremål, av diskusform, det var folk inom samma område som sett liknande föremål, dock vid skilda tillfällen. Men det tyder på att det skulle kunna förekomma något återkommande i området.

Särskilt nämner Johan Gustavsson det promenerande paret som såg ett ljussken vid macken i Björkvik 1989. Det är nog rapportens lilla scoop eftersom det kan kopplas ihop med den ursprungliga händelsen med mamman och dottern från samma tid.

[fakta nr="2"]

– Men det är osäkert, påpekar han. Enda möjligheten vi har är att koppla ihop dem och se ifall de är överensstämmande. Längre kom vi inte.

Berättelser där folk har influerat varandra över tid är ett problem medger Johan Gustavsson.

– Dessutom skrevs det mycket i media om den här händelsen i Björkvik, alla som bodde där exponerades för händelsen på det viset. Det finns inget bra sätt att kringgå sådant, det är vittnespsykologiskt omöjligt, säger Johan Gustavsson.

Projekt Yngaren

Dörrknackningsprojekt som genomfördes av 14 personer ur föreningen Ufo-Sverige den 25 augusti 2018.

Fokus för projektet var Björkvik vid Yngarens södra strand.

Syftet var att få information om det stora mörkertal av ufo-observationer som man vet finns i de svenska hushållen sedan andra liknande projekt.

Man ville också få klarhet i en tidigare observation från september 1989 som gjordes i Björkvik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Hellgren

Ämnen du kan följa