Lizette Olausson tillhör eliten inom hundsportgrenen freestyle, där ekipagen visar ett program till musik. Med border collien Gaston har hon tävlat i landslaget under flera år och ekipaget har ett VM-guld i lag, och en femteplats individuellt i VM.

– De hörde av sig till mig och ville att jag skulle vara med i Talang med Gaston. Men han har fått diskbråck och kommer aldrig mer att tävla. Då kikade de på min andra hund, Lotus, och så fick han komma på audition i stället, säger Lizette Olausson.

Årets upplaga av Talang i TV 4 började fredag den 10 januari och uttagningarna fortsätter fredag den 17 januari. Talanger som får tre eller fyra ja av juryn går vidare till slutaudition som sänds den 21 februari. 

Artikelbild

| Vad Lizette Olausson och Lotus, som medverkar i Talang på fredag den 17 januari, kommer att bjuda tv-tittarna på är hemligt

Juryn som Lizette Olausson och Lotus tävlande ska imponera på är, precis som förra året, Bianca Ingrosso, Alexander Bard, LaGaylia Frazier och David Batra.

Vad Vingåkersparet ska leverera på scen är hemligt. Men att vägen dit inte var självklar får Lizette Olausson berätta.

Hon älskar att stå på scen tillsammans med sina hundar och visa vad de kan. Men uppmärksamheten, intervjuer, prisutdelningar och fotograferingar, som kommer med framgångarna är hon inte bekväm med. Lizette Olausson tänkte noga över sin medverkan i Talang.

– Men jag gillar utmaningar och tänker att jag måste utveckla det som är min svaga sida. Det är inte ofta man får en sådan här chans, så det var bara att passa på.

Lotus bryr sig desto mindre om vad som händer runt om honom. Inför tv-inspelningen störningstränade Lizette Olausson med honom.

– Han tycker det är så roligt att göra trick att han inte har någon större lust att titta på vad som händer runt om.

Lotus är också en border collie men bara två år. Trots sin ungdom har han gjort en spikrak karriär och har på sju tävlingar kvalat in till elitklass och erhållit en championtitel i freestyle.

Matte beskriver Lotus som en kramgo och kelig kille som helst vill sitta i knä. Men också en bestämd herre med egna idéer.

– Hur lydig han än är så händer det att han strejkar – liggstrejkar. När jag tycker vi har tränat färdigt och säger att vi ska åka hem, lägger han sig ner på träningsplanen och vill inte komma. Han vill alltid träna mer.

Efter slutaudition går Talang vidare med direktsända semifinaler och final. Där är det svenska folkets röster som avgör vem som går vidare och till slut blir Talang 2020.