Tvättäkta 50-årskris destillerad till humor

Med avväpnande självironi och igenkänningens skrattspegel fick Martin Svensson sin publik att kikna av skratt i kulturhuset Ängelns hörsal.

31 mars 2019 14:54

Hur överlever man som 55+ i en tid då de tekniska landvinningarna går snabbare än ett X2000 mellan Stockholm och Göteborg? Det gav komikern Martin Svensson svar på när han gästade Ängeln med sin föreställning "Selfie - en skev självbild".

– Jag hade en tvättäkta 50-årskris, föga anade jag att det skulle bli värre. Man blir 55+, de som blir över. Jag fick erbjudande om att jag kunde söka seniorboende, det tyckte de jag var redo för, utbrast hann och möttes av hjärtliga skratt.

I ett halsbrytande tempo varvades stand-up, funderingar och sång till eget ukulelekomp. Martin Svensson hann dryfta allt från nätdejting till sms.

Ett komiskt avstamp blev funderingarna kring vad som händer när ens referensramar passerat bäst-före-datumet. Som när man försöker signalera till någon att hissa ner sitt bilfönster med en vevrörelse.

– Jag försökte få en av dotterns kompisar att göra det och han fattade ingenting. Det såg ut som han tänkte "Va, har Ainas pappa fått Parkinson?".

Även en sådan enkel sak som att hälsa på varandra kan leda till komiska förvecklingar: ska man ta i hand, ungdomligt boxas med knuten näve, kramas eller, gud förbjude, kindpussas?

– Har ni sett paniken i ögonen när svenskarna ska kindpussas? Ingen har en aning om vilket håll man ska börja åt och pussen kan ta vartsomhelst, skojade Martin Svensson och illustrerade med yvigt kroppsspråk.

Symbolspråket med så kallade emojis när man skickar sms blev även det en skojig tankeloop.

– Vi har gått från att prata i telefon till att skriva och det är lätt att folk missuppfattar. Det finns en miljon emojis och vilken ska man välja? Numera skickar jag random symboler som "Ska vi ses" med en traktoremoji efter.

Martin Svensson konstaterade att det inte var bättre förr, men det gick lite långsammare när telefonen var injackad i hallen och man lämnade in sina semesterbilder på framkallning.

Det kloka råd som levererades i musikalisk form är värt att lägga på minnet: "Lev här och nu till varje pris för livet går inte i repris".

Selfie

Selfie är ett fotografiskt självporträtt som ofta tas med en handhållen digitalkamera eller mobiltelefon. Selfies kan publiceras på sociala medier, till exempel som fotografens profilbild.

Termen selfie myntades omkring 2005.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa