Två miljoner i fallskärm till landstings-vd

Styrelsemedlemmar trodde först att vd sagt upp sig själv. Men landstingsbolagets vd sades upp vid sittande möte. Uppsägningen kostar sörmlänningarna närmare två miljoner kronor.

3 april 2018 08:27

Det har under flera månader stormat kring landstingets bolag Landstingsservice AB. För fjolåret redovisade bolaget ett underskott på tio miljoner kronor. I år är prognosen över 21 miljoner kronor. Hur är det möjligt för ett offentligt bolag att med en kund som landstinget att ekonomiskt gå på knäna? Ansvarsfrågan har diskuterats och landat på flera olika personer.

En av dessa är vd Therese Aspelund Bergström, 54. Vid ett extrainkallat styrelsemöte i måndags kväll beslutades att hon lämnar bolaget. Styrelseledamot Lorena Ramos (Vård för pengarna) fick vid mötet uppfattningen att Aspelund Bergström sagt upp sig. Men så är inte fallet. Aspelund Bergström blev uppsagd, vilket även bolagets ordförande Terese Askerstedt (MP) medger.

Aspelund Bergströms anställningsavtal innebär att om hon säger upp sig gäller tre månaders uppsägning, tre månadslöner á 95 300 kronor i månaden. Men eftersom Aspelund Bergström blev uppsagd faller, enligt anställningsavtalet, en fallskärm på tolv månader ut.

Och med anledning av att Aspelund Bergströms arbetsuppgifter är högst oklara de närmaste tre månaderna, enligt ordförande Askerstedt så ska Aspelund Bergström vara "tillgänglig för bolaget" men inte ha någon skyldighet att vara på plats på kontoret i Nyköping, så betyder det att uppsägningen av Aspelund Bergström kostar skattebetalarna närmare två miljoner kronor (inklusive avgifter, skatter försäkringar).

Så varför fick Aspelund Bergström sparken?

Terese Askerstedt säger att Aspelund Bergström "gjort ett otroligt bra jobb", men att bolaget inte är detsamma i dag som det tidigare varit och att det kan ske förändringar med bolagsformen i höst (bolaget kan upphöra och i stället bli en del av landstinget).

Men varför inte vänta till i höst?

– Vi har haft den diskussionen, svarar Terese Askerstedt.

Hon tycker inte att två miljoner kronor i fallskärm och avgifter är ett bra sätt att handskas med skattebetalarnas pengar, men att åtgärden var nödvändig. En annan ledamot i styrelsen Björn Zetterqvist (M) säger att han inte hade summan klar för sig när vd sades upp.

Vård för pengarna har som sin uppgift att minska på slöseriet och minska på administrationen. Att då stå bakom en uppsägning av vd och tillhörande fallskärm för två miljoner kronor kan framstå som motsägelsefullt.

– Ja, det är helt emot vårt partis principer. Men det presenterades vid mötet som om vd själv ville sluta. Jag känner mig lite lurad, säger Lorena Ramos.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo