TV: Anna efter finalen – "Jag är inte ledsen för fem öre"

– Det kändes fantastiskt. Det var det enda jag önskade i kväll – att jag skulle vara lycklig när jag klev av scen – och det var jag, säger Anna Bergendahl.

9 mars 2019 22:49

Anna Bergendahl kliver av från den husbil som har varit den röda tråden för programledarna i årets Melodifestival och hon försöker se ut som en vinnare redan i inledningen av programmet. Efter ett genrep där den internationella juryn skulle övertygas om att "Ashes to ashes" är värdig ESC är det det svenska folket som ska dras med in i skogsdungen.

– Skog och skogsväsen har varit favoritinslag i kulturen alltsedan Shakespears ”En midsommarnattsdröm”. Av skogen är du kommen och till skog skall du åter varda, säger programledaren Marika Carlsson när det är dags för låt nummer sex.

– Jag kan inte fatta att jag får vara med om en mellofinal en gång till i mitt liv. Men jag är redo. Jag har aldrig varit mer redo för något i mitt liv, säger Anna Bergendahl i sin presentationsvideor och sedan står hon på scenen vid sidan av skogsdungen.

Hon vevar igång publiken som en höjdhoppare inför ett världsrekordförsök och börjar sjunga – med större självförtroende och energi än det som publiken i Rosvalla såg och hörde.

– Shit, vilken energi hon har nu! Hon är nästan övertaggad, men det här var hennes klart bästa framträdande, sa Stina Dahlgren som är reporter på Hänt under ett av genrepen.

Det finns knappast något att klaga på nu heller. Det är bra med jubel i arenan, Anna sträcker upp handen i skyn som en vinnare – lite som Eric Saade var noga med när han tävlade med "Popular" i ESC. Tre minuter är över – och det kanske hade räckt ett annat år med ett annat startfält.

Det börjar dock allt annat än bra för Annas del. Efter att hälften av de internationella jurygrupperna röstat har Anna bara två poäng. En mer och mer tårögd John Lundvik däremot, kammade hem alla – ja – alla tolvor från den internationella juryn och såg knappt ut att tro att hans fullständiga kross var på riktigt, när han även fick flest röster av svenska folket och blev en överlägsen vinnare.

Anna Bergendahl slutade till sist på en tiondeplats, men det var ganska tajt. Nio poäng till och hon hade varit sexa.

– Det känns fantastiskt. Jag är inte ledsen för fem öre. Vi är etta på Svensktoppen, ligger högt upp på radiolistorna, den streamas utav helvete och jag hamnade bättre hos svenska folket än hos juryn. Det är allt som räknas och nu vill jag få klart mitt album och komma ut och spela, säger hon på presskonferensen efteråt.

– Jag tycker att låten är ett hantverk. Sedan kanske den inte är något för Eurovisionjuryn, men jag tror att den är någonting för väldigt många svenskar, fortsätter hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Alexis