Stort M-jubel i Trosa – Alliansen fortsätter styra

Valet blev inget stort drama i Trosa kommun, sett till att Alliansen fick fortsatt majoritet. Om allt blir som det ser ut just nu, tappar varken L, C, KD eller M något mandat. Däremot ökar SD med ett och så även Vänsterpartiet. S och MP ser ut att tappa varsitt mandat.

18 maj 2018 05:00

Centerpartister och liberaler åt köttgryta på Kvarnen och KD höll valvaka i Betelkyrkan i Vagnhärad. Daniel Portnoff (M) höll till på Bomans hotell tillsammans med runt 70 personer på Moderaternas valvaka. Av tradition har Alliansen inte valvaka tillsammans i Trosa – däremot samlas de när valresultatet är klart. Just det här valet skedde det strax efter tolvslaget.

SN når Daniel Portnoff (M) på valvakan direkt efter resultatet.

– Vänta, jag går undan lite... Det var högt jubel när den sista valkretsen kom in!

Han, som tidigare aviserat att han inte har några planer på att sluta som kommunalråd, fortsätter:

– Nu kan Alliansen fortsätta genomföra det valmanifest som vi gått till val på. Vi börjar förbereda nästa mandatperiod redan i morgon, säger Daniel Portnoff.

Han planerar sovmorgon till niotiden, men därefter är det jobb som gäller.

– Det blir inte samma dramatik när man kan sitta kvar, men det är viktigt att komma igång direkt första året så att man hinner i mål med hela manifestet, säger han.

Festen pågår på Bomans hotell när vi lägger på.

– Nu ska jag gå tillbaka till de andra och fira! Jag hoppas att Allianskollegorna ansluter, det brukar vara så. Ja, KD har kommit och de andra är på väg!

Söndagens valresultat ska räknas om på onsdagen, när länsstyrelsen kontrollräknar och lägger till ett antal utlandsröster, men något skillnad i styre lär det inte bli i Trosa. Moderaterna har hela 40,6 procent och minskar bara med 0,3. Socialdemokraterna, som ser ut att få 22,7 procent, backar med 3,3, som det ser ut nu.

SN var i kontakt med alla valvakorna i Trosa under kvällen.

Arne Karlsson (KD) valvakade med ett tiotal andra i församlingsvåningen Betelkyrkan i Vagnhärad.

– Det känns bra nu. Vi kände oss lite uträknade i somras och sedan har det bara vänt och gått uppåt. Det här ser ut att leva upp till alla förväntningar man kan ha, sa han runt 21-tiden på kvällen.

På en valvaka på Lagnö befann sig Tommy Fogelberg (V). Där var stämningen uppåt vid 21-tiden, sett till Vänsterpartiets resultat på riksdagsnivå. Då visste han inte att (V) skulle gå framåt med ett mandat i Trosa, så som det ser ut,

– Det är ett parti som har en given plats i svensk politik – det är kul att vara vänsterpartist i dag, sa Fogelberg.

Här hittar du SN:s direktrapportering från de lokala valvakorna i Trosa

[scribble path="/event/2810795/30029"]

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Hellmyrs

Ämnen du kan följa