Sexarbetare mot sexköpslagen: "Varför lyssnar ingen på oss?"

Miljöpartiets Kukkamaria Valtola Sjöberg anser att Daniel Tukias avgång är så självklar att det inte ens behöver diskuteras. – Det här är en kniv i magen, säger "Anna" som säljer sex och är aktiv i Fuckförbundet.

21 januari 2018 14:00

Det var i förra veckan som Daniel Tukia skrev ett inlägg i sociala medier där han kritiserade sexköpslagen och öppnade för ett samtal om densamma.

Först och främst vill Daniel Tukia betona att han inte är en försvarare av prostitution.

– Jag har inget till övers för sexköpare och förespråkar inte prostitution. Det är snarare ett arbetsrättsligt skydd jag efterlyser, säger Tukia.

– På frågan om jag vill att min dotter ska prostituera sig så är svaret givetvis nej. Den centrala frågan borde vara om hon är trygg och skyddad när hon jobbar.

Kukkamariia Valtola Sjöberg är sammankallande i Miljöpartiets Jämställdhets- och mångfaldskommitté.

– Jag kompromissar inte i frågan om kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågan.

MPs officiella hållning är att man stöder sexköpslagen och Kukkamariia anser att det inte ens är förhandlingsbart.

– Jag tänker att det är svårt för Daniel att företräda partiet med de åsikter han har, så jag förstår att han valde att avgå. Sexköpslagen innebär att vi sänder signaler till samhället. Jag kommer aldrig att medverka till att människokroppar blir en handelsvara som är till salu.

– Utifrån mitt sätt att se på detta så har Daniel gått vilse.

"Anna", 36 år som säljer sex både på webben och barer och bordeller är av en helt annan uppfattning.

– För mig som saknar ett bra cv och utbildning så blev det här ett sätt att tjäna pengar på. Jag har ingen chef och det är ett bättre alternativ än andra okvalificerade jobb jag har haft, konstaterar "Anna" som har ett stort nätverk av sexarbetare från hela världen - som innefattar migranter, ensamstående mödrar och outbildade.

– Det är helt galet att politiker verkar fatta beslut utifrån känslor och inte fakta. Så absurt att våra åsikter inte får yttras eller ens lyssnas till, säger "Anna" som berättar att många sexarbetare är väldigt ensamma och saknar brist på förtroende för myndigheterna.

– Många vågar inte anmäla om de blivit misshandlade i rädsla för att exempelvis förlora vårdnaden om eventuella barn. Ibland är kunderna den enda kontakten med omvärlden. Dessvärre gör sexköpslagen kunderna lätt paranoida.

"Anna" är aktiv i det relativt nybildade Fuckförbundet som bland annat ger stöd åt sexarbetare.

– Jag känner inte Daniel men tycker det är bra om politiker vågar ifrågasätta sexköpslagen, som faktiskt inte inneburit att sexköpen minskat.

– Om feminism utesluter marginaliserade grupper är den inte värd namnet. Inget om oss - utan oss, säger "Anna.

Avslutningsvis bör det betonas att det finns det kritiker som menar att Fuckförbundet är en ren lobbyorganisation för sexköp.

Sexköpslagen

Sverige var först i välden med att kriminalisera köp av sexuella tjänster 1999. Därutöver finns fullständiga förbud mot prostitution och delvisa förbud runt om i världen. Nya Zeeland har en modell där sexarbete är avkriminaliserat och sker inom socialförsäkringssystemet. Amnesty InternationaI rekommenderar att sexarbete avkriminaliseras för att stärka sexarbetares rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa