Julgransplundringen fyller 70 år på torget i Trosa – firas lite extra

På söndag är det dags för jubileum på torget i Trosa, julgransplundringen fyller 70 år.

10 januari 2019 07:12

Sedan 1949 har man haft julgransplundringen på torget och på söndag klockan 15:30 drar det i gång på torget med dans kring granen och musik.

– Först kommer det bli dans kring granen därefter så får alla barnen en godispåse. Caroline Eriksson, rikspeleman, kommer att spela fiol och vi har en gitarrist på plats, det kommer bli gamla riktiga julgransplundringslåtar, säger Josephine Betschart, som är ansvarig för dansen på julgransplundringen.

Det är kommunen tillsammans med handlarnas förening, Trosa året om och Josephine Betschart som är med och arrangerar julgransplundringen. Det kommer att vara en traditionell plundring men man firar trots allt 70 år och det kommer att märkas.

– Vi kommer att hylla och fira det lite extra så klart, det är ändå 70 år, jag hoppas det kommer extra mycket folk. I övrigt kommer det bli en vanlig julgransplundring, säger Josephine.

Det här är en riksspelman

Riksspelman har den person rätt att kalla sig om man har fått Zornmärket i antingen guld eller silver. För att bli tilldelad märket ska man vara väldigt tekniskt duktig och ha kännedom om spelstil i ett visst musikaliskt traditionsområde i Sverige. För att få silvermärket har man en uppspelning som är arrangerad av Svenska folkdansringen, guldmärket tilldelas någon som anses vara synnerligen framstående traditionsbärare.

Sedan 1933 har 740 personer utsetts till riksspelemän, bland annat Åsa Jinder, som utsågs till riksspeleman redan som 15-åring.

Källa: Zornmarket.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Ekström

Ämnen du kan följa