Trosa kommun anklagas för jäv i upphandling

Vinnande bolagen har dålig ekonomi och en jävssituation rådde under utvärderingen. Det hävdar två tunga Trosaföretagare som har överklagat tilldelningen av tjänstekoncessionerna Kråmö skärgårdsby och Trosa gästhamn. Kritiken tillbakavisas av kommunen.

gaesthamnen ny (1).jpg

gaesthamnen ny (1).jpg

Foto:

Trosa2015-07-02 12:57

Trosa kommun har fallerat på ett flertal punkter när det gäller upphandlingen av entreprenörer till Kråmö skärgårdsby och Trosa Gästhamn, menar Kjell Erixon, som tillsammans med affärspartnern Pär Åkerberg nu överklagat tilldelningen av tjänstekoncessionerna till Förvaltningsrätten i Linköping. Och kritiken är stark. Framförallt har det under upphandlingen rått en tydlig jävssituation, anser Kjell Erixon.

En kommunal tjänsteman som varit delaktig i hela upphandlingsprocessen har samtidigt utfört tjänster åt ett av de bolag som fick en av tilldelningarna, hävdar han. I överklagan kritiseras även hanteringen av anbuden.

– Trosa kommun har inte diariefört ärendet på rätt sätt och därför kan vi inte hänvisa till diarienummer, vilket är allvarligt i en upphandling, säger Kjell Erixon.

Han anser att hans och Pär Åkerbergs anbud uteslöts på grund av en petitess.

– Vi uteslöts för att vi inte hade skrivit på en bilaga. Kommunen hade möjlighet att göra kompletteringar, men valde att inte göra det.

I överklagan anförs också att Trosa kommun gått emot sina egna kriterier när det gäller blivande entreprenörers ekonomi. Enligt de kreditförfrågningar som redovisas i utvärderingen så har Trosa rederi, som vann tjänstekoncessionen Kråmö Skärgårdsby, både låg soliditet och kassalikviditet i förhållande till branschsnittet. Trosa gästhamn AB som får fortsätta driva gästhamnen, hade betalningsanmärkningar under 2014 och 2015, samt revisorsanmärkning 2013.

Claes-Urban Boström, produktionschef på kultur, fritid, teknik och servicekontoret på Trosa kommun, tillbakavisar kritiken. Han har också redan svarat förvaltningsrätten i Linköping.

– Tilldelningen av en tjänstekoncession går inte att överklaga så vi räknar med att besluten kommer att kvarstå, säger han.

Eftersom tjänstemannen inte gjort något tjänstemannaförslag till beslut har det inte förekommit någon jävssituation, hävdar Claes-Urban Boström.

– Nämnden har själva gått igenom anbuden och valt entreprenör.

När det gäller komplettering av handlingar, var det inte möjligt, enligt Claes-Urban Boström.

– De handlingar de missat var av sådan art att man inte får komplettera, det kollade jag med SKL. Vi hade låtit dem komplettera om vi hade fått det. Gällande ekonomin så är det ju nämnden som tagit beslutet, men jag hörde hur resonemanget gick. Inget av de fyra anbuden hade jättestark ekonomi, men de här var bäst.

Kjell Erixon är vd för Trosa turism och marknadsföring AB och Pär Åkerberg är vd för Åkerbergs fastighets AB. De ansökte om båda tjänstekoncessionerna gemensamt med avsikten att starta ett nytt bolag tillsammans för detta. Idag driver de bland annat Blå tåget tillsammans. Kjell Erixon är fast besluten att gå vidare om förvaltningsrätten inte prövar ärendet.

– Jag vet inte den formella gången, det får min advokat ta hand om. Men vi går absolut vidare, säger Kjell Erixon.

Lars Eklund som driver gästhamnen tycker inte att betalningsanmärkningarna är mycket att kommentera.

– Det förekommer i många företag. I mitt fall har det oftast handlat om att jag inte hunnit med, det är mycket att göra som företagare, så det är inget jag har dåligt samvete över, säger han.

SN har förgäves sökt Magnus Scherp på Trosa rederi för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om