Färgstarka penséer och tankar om tid

Noggrannhet och samspelet mellan form och färg är det som är viktigt när Eskilstunakonstnären Carl Anders Thorheim skapar. Motiven är bara en ursäkt för att låta det ske. I dag öppnar hans utställning "Les pensés i Ebelingmuseet i Torshälla.

Torshälla2015-10-24 07:00

Sparsmakat och färgstarkt på en gång, det är intrycket när man kliver in i den stora, ljusa hallen i Ebelingmuseet där Eskilstunakonstnären Carl Anders Thorheims hårda och högblanka målningar och skulpturer visas.

Föremålen är få, på väggarna hänger en handfull violer i olika utföranden och storlekar, ett par målningar med delvis andra motiv. Mitt i rummet står en hög skulptur som kanske föreställer en ung man på väg någonstans 1980-talet. Killen har ett brett nitarmband på ena armen och ett bandage på den andra. Han bär på en konsumkasse och verkar blyg.

Den tolkningen får stå för mig, säger Carl Anders Thorheim. Han upprepar att motiven är av sekundär betydelse. Ett medel för att få färg och form att dansa.

Carl Anders Thorheim har varit bildkonstnär i 30 år. Han har ägnat många år åt ikonmåleri, och skiktmåleri i olja på duk. Målningar som krävde massor av arbete, men som resulterade i sköra och känsliga bilder som var svåra att hantera rent praktiskt.

Sedan ett 15-tal år tillbaka jobbar han med vattenbaserad vinylfärg på mdf-board som han sågar till i önskad form. Tekniken med skiktmåleri använder han fortfarande, men oljefärgen är utbytt mot vattenbaserad vinylfärg. Lagren färg är många, och på dem lägger han sedan flera lager lack.

– Noggrannhet ger mig styrka, slarvig konst är döden för mig. Om jag skulle slarva kunna lägga ner allt, säger Carl Anders.

Violerna, eller penséerna i den aktuella utställningen kom till när han köpte en bok om 1800-talspenséer. Carl Anders Thorheim började sedan skapa sina egna, fantasifulla versioner.

På Ebelingmuseet visas också Ditte Johanssons utställning "Är vi i tid?". Med oljemålningar, glasskulpturer, andra objekt och ett videoverk vill Ditte Johansson från Göteborg få besökaren att reflektera över begreppet tid, vår upptagenhet av den och vårt behov av att mäta den. Hon diskuterar även minnen.

– Våra personliga minnen görs om hela tiden, och det kollektiva minnet, vem skriver det? Vem har makten över det? undrar Ditte som i till utställningen har jobbat undersökande kring detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om