Visitationszonerna okontroversiella i Danmark

I Sverige är det avspisade M-förslaget om visitationszoner en av orsakerna till att förhandlingarna om åtgärder mot gängkriminalitet kollapsade. I Danmark, där polisen haft möjlighet att införa visitationszoner i 15 år, är frågan okontroversiell.

22 september 2019 08:44

Ishøj, söndag: En bil peppras sönder av nästan 30 skott, en 22-årig man dör.

Ishøj, måndag: Polisen inför visitationszon.

Man känner sig mycket tryggare när det är poliser omkring en, säger 20-åriga Nora Astrauskaite.

Under två veckor kan vem som helst i Ishøj, två mil söder om Köpenhamn, stoppas av polis och få fickorna, väskan eller bilen genomsökt – utan motivering.

Dansk polis har haft denna möjlighet sedan 2004 och använder den regelbundet. I Sverige är visitationszoner ett förslag som Moderaterna drivit hårt i förhandlingarna om gängkriminalitet, men inte fått gehör för.

När visitationszonerna infördes i Danmark för 15 år sedan fanns ett motstånd från de vänsterorienterade partierna, berättar Nicolaj Holst, lektor i straffrätt vid Århus universitet.

Både eftersom de är emot att ge polisen för stora befogenheter och för att de befarade att de skulle kunna användas på ett diskriminerande sätt. Men i år har vi haft valrörelse och regeringsskifte och det har inte talats om att ändra reglerna, säger han.

Knivar och hasch

På gångbron som leder in till Ishøjs centrumgalleria träffar vi Malik, som brukar hänga här, och hans två kompisar som båda heter Ali. Trots att Ishøj bara har varit visitationszon i några dagar har de hunnit bli stoppade och få fickorna genomsökta.

De kollar överallt och i din bil, om du har olagliga saker på dig – knivar, hasch, säger Malik, 22 år, som hittills blivit visiterad två gånger.

De tycker att det är bra med visitationszon och att så många poliser är på plats i Ishøj efter mordet, för många är rädda, särskilt de gamla. När polisnärvaron inte är lika massiv som nu brukar de själva bära vapen.

Eftersom polisen inte hjälper oss så är man tvungen att ha det. Det är självförsvar, säger Malik.

Det är en hård miljö. En av dem pekar på sin halvt avslagna tand. Han blev rånad på sin väska och fick sex knivhugg.

Skriv att polisen i Danmark inte duger något till när det är skjutningar. De tänker: Bara låt dem skjuta varandra, säger Ali, 19.

Vem stoppas?

I dansk debatt ifrågasätts inte visitationszonerna i sig, enligt Nicolaj Holst, däremot polisens urval av vem som ska kontrolleras.

Det ska vara en stickprovskontroll, men det får inte göras på ett diskriminerande sätt. Danmarks radio har tittat på vem som verkligen stoppas och jo, det är människor med annan etnisk härkomst än dansk, säger han.

Någon forskning på området finns inte och polisen har ingen skyldighet att redovisa statistik över vilka som visiteras och varför.

De stoppar bara dem som är lite mörkare i huden. Det är riktigt många som har blivit frustrerade över det, säger Nora Astrauskaite.

Samma intryck har Kenneth Sjursen, som själv precis blivit stoppad av polisen när vi träffar honom, men sluppit visitation när han visat sitt körkort.

Det är inte precis mig de är ute efter – jag har för ljus hudfärg. Det är så det är.

Spontana skjutningar

I Sverige har rikspolischef Anders Thornberg uttryckt önskemål om att visitationszoner ska utredas, medan exempelvis Malmös polismästare Stefan Sintéus anser att polislagen redan i dag ger tillräckliga möjligheter för svensk polis att visitera.

Dansk polis beskriver visitationszoner som ett effektivt sätt att kyla ner en pågående gängkonflikt under en avgränsad tidsperiod.

Det är de spontana skjutningarna vi ska undvika med det här, säger poliskommissarie Torben Granat Svarrer.

Hur många skjutningar som dansk polis har kunnat förhindra på det här sättet går aldrig att säga, understryker Torben Granat Svarrer, men han konstaterar att under de perioder ett område är utlyst som visitationszon hittas vapen gömda i grönområden, i parker och på bakgårdar.

Vi kan inte stoppa planerade skjutningar med enbart visitationszoner, men för dem som vill genomföra sådana är ju risken att bli stoppad mycket större.

"Verkligen förnedrande"

I hela sitt liv har David levt i Nørrebro, en annan del av Köpenhamnsområdet som återkommande är visitationszon. Han kan inte räkna alla de gånger han blivit visiterad under de 15 år som visitationszonerna funnits.

Jag har blivit jätteirriterad många gånger, som när jag blir stoppad framför hippa kaféer och jag vet att de som sitter där tänker: "Han måste ha gjort något skumt, eftersom han blir visiterad". Det är verkligen förnedrande.

När han var yngre var han bara arg över att bli stoppad, men nu tänker han annorlunda. Han har sett grannar bli skjutna och har själv två gånger blivit hotad med pistol mot huvudet av gängkriminella.

När sådant händer går man omkring på helspänn hela tiden. Jag lever ett normalt liv, jag ska bli pappa snart. Varje gång jag ser polisen stoppa bilar och genomföra visitationer så känner jag lättnad.
Fakta: Visitationszoner

2004 infördes möjligheten för dansk polis att upprätta visitationszoner.

Beslutet fattas av den lokala polischefen, politidirektøren, och kan inte överklagas.

Zonen ska vara geografiskt avgränsad och beslutet gäller till att börja med i två veckor, men kan sedan förlängas i omgångar så länge polisen kan motivera det med hänvisning till specifika händelser.

Polisen får rätt att stickprovsvis kroppsvisitera vem som helst som befinner sig i zonen och även undersöka väskor och fordon.

Den 15 september mördades en 22-årig man i Ishøj av minst fyra gärningsmän.

Den 16 september infördes visitationszoner i den centrala delen av Ishøj, i Hundige/Greve samt inre Nørrebro och nordvästra Köpenhamn. Beslutet gäller i en första omgång till och med den 30 september.

De ansvariga polischeferna hänvisar till en pågående konflikt mellan kriminella grupperingar i Hundige/Greve respektive Nørrebro, som även har kopplingar till boende i Ishøj.

Källa: Politi.dk

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Klintö/TT