Tunga veteranpolitiker i upprop om kärnvapen

Ett nätverk av tidigare europeiska ledare har undertecknat ett gemensamt upprop om att världens länder måste agera brådskande för att minska risken för att kärnvapen används i militära konflikter, rapporterar SVT Nyheter.

16 september 2019 21:52

Bland de drygt 110 undertecknarna finns fyra svenskar, bland andra tidigare socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson (S) och tidigare EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

Även de tidigare norska statsministrarna Gro Harlem Brundtland och Kjell Magne Bondevik har skrivit under, samt Natos tidigare generalsekreterare Javier Solana och flera EU-länders före detta försvarsministrar.

"Risken för kärnolyckor och felbedömningar har inte varit högre sedan Kubakrisen. Självbelåtenhet borde inte vara ett alternativ, inte bara europeisk säkerhet står på spel", skriver de.

Undertecknarna hänvisar till det nyligen skrotade INF-avtalet mellan USA och Ryssland, som gick ut på att avskaffa landbaserade medeldistansrobotar. De bekymrar sig även för att Nya Start-avtalet, som reglerar ländernas strategiska kärnvapen, riskerar att inte förnyas när det löper ut 2021, och att det fullständiga provstoppsavtalet (CTBT) utmanas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT