Greta Hjärre hann vara i Shanghai i två veckor. Den första skolveckan var allt normalt. Shanghai är en stor stad med mycket föroreningar och det gör att en del har skyddsmask, men det är inte speciellt vanligt.

Mot slutet av första veckan fick vi höra om viruset. Vi var cirka hundra studenter, atmosfären var rätt chill, vi tog det verkligen inte seriöst.

Då hade viruset inte kommit till Shanghai, men lärarna började säga att de borde ha skyddsmasker, i alla fall om de åkte tunnelbana i rusningstrafik.

Artikelbild

| Bara timmar efter det att hon landat i Singapore fick Greta Hjärre åka till sjukhus för undersökning. All personal bar skyddsutrustning för att undvika smitta.

Sedan började eleverna bli förkylda.

Alla hostade, i skolan och på gatorna. Vi fortsatte att festa och så, men alla var förkylda och det blev mer och mer snack.

"Mycket panik"

Skolan skulle vara stängd i tre dagar över det kinesiska nyåret, men till ledigheten fick eleverna veta att den skulle vara stängd två veckor på grund av virusutbrottet. Eftersom många som bor i staden åker hem över nyåret blev det ovanligt tomt på gatorna.

Artikelbild

| Folktomt i Shanghais tunnelbana efter virusutbrottet.

Det var som en spökstad. Och precis alla hade på sig masker. Det var uppenbart att det var rätt mycket panik.
Min värdfamilj var verkligen jätterädd, de gick knappt ut och gjorde nästan ingenting. Det ville inte att jag skulle gå ut heller. En av mina kompisar blev isolerad av sin värdfamilj i fem dagar och fick inte ens gå ut och köpa mat.
Artikelbild

| I vanliga fall vimlar det av folk på Shanghais gator. Efter virusutbrottet var det närmast en spökstad där folk inte vågade sig ut.

Greta Hjärre beskriver hur paniken i samhället växte dag för dag. Först stängde skolorna.

Sedan kom det nya saker varje dag. Offentliga platser stängdes. Klubbarna stängde – det var en klubb öppen en lördag i Shanghai! Alla stora arbetsplatser stängde.

Hennes föräldrar var inte speciellt oroade för viruset, men när allt började stänga kände de att hon måste ut medan det fortfarande gick.

Och det var tur, för sedan stängde de flygplatserna.

Skickad till sjukhus

I onsdags morse landade hon i Singapore. Hennes temperatur blev kollad några gånger under resan, och det tog lång tid med alla kontroller och frågor på flygplasten.

När hon kom fram till sitt hotell fick hon ett formulär om sitt hälsotillstånd. Hade hon feber? Snuva?

Jag sade att jag bara hade hosta, men personalen sade att jag måste till sjukhuset.

En ur personalen följde med henne till sjukhuset för undersökning.

Det var superläskigt. De zippade upp rummet och det var bara jag som fick gå in. De enda människorna jag såg hade skyddsdräkter och masker. Läkarna och sköterskorna var så upptagna att de inte hade tid att förklara varför de tog vissa prover.
Jag hade landat i Singapore ett par timmar tidigare. Mobilen hade dött. Det enda som fanns att sysselsätta sig med var en tv som stod på. Och den visade bara inslag om viruset.

Inget virus

Efter grundliga undersökningar kunde läkarna konstatera att Greta Hjärre har en lunginfektion, men inte coronaviruset. Nu är hon i så kallad "soft quarantine" på ett hotell i Singapore.

Vi måste checka ut och säga vart vi går och hur länge vi är borta och inte vara borta mer än ett par timmar. Men det finns andra studenter här och är ganska okej.

Just nu räknas hon och de andra studenterna fortfarande som en smittrisk och all undervisning sker online, men det finns en skola i Singapore som kommer att kunna ta emot studenterna tills de kan återvända till Shanghai. och Greta Hjärre tvekar inte att åka tillbaka.

Jag räknar med att åka tillbaka sedan. Jag kom ju dit för att jag vill lära mig mandarin.