Robot 98 levereras till Halmstad

Försvarets två luftvärnsbataljoner får en rejäl teknisk uppgradering när robot 98 nu ersätter det 40 år gamla systemet robot 70.

"En taktisk revolution", enligt Försvarsmakten, som tar emot robot 98 på Luftvärnsregementet i Halmstad på fredagen.

23 augusti 2019 04:47

Det för luftvärnet nya systemet, som också benämns IRIS-T, används redan på Gripenplan. Nu har det anpassats så att robotarna kan avfyras från bandvagn.

Robot 70 har varit en trotjänare i svenskt försvar. Med det fick soldaterna springa upp på en kulle, till en skjutstation – en lavett – och därifrån styra roboten ända fram till målträff. Med det nya systemet behöver man inte röja sig på en höjd, utan kan stå dold bakom hus eller i skogen. Efter avskjutning söker roboten själv upp målet, förklarar kommunikationschef Carl Sjöstrand vid LV6 i Halmstad.

Till skillnad från det tyngre Patriotsystemet, som levereras om ett år, kan robot 98 hanteras av värnpliktiga, alltså soldater under grundutbildning.

De som nu ryckt in på Luftvärnsregementet kommer att utbildas senare i höst och under våren. Så den första plutonen utbildad i det nya systemet kommer att vara redo nästa år, säger Carl Sjöstrand.
Fakta: Robot 98

Robot 98 har en räckvidd på minst tio kilometer och kan nå en höjd på minst fem kilometer.

Roboten är densamma som används till Jas 39 Gripen.

När robot 98 skjuts från marken är den monterad på en lavett om fyra robotar. Lavetten är monterad på en specialanpassad bandvagn.

Nästa steg i förnyelsen av luftvärnet är det tyngre luftvärnssystemet Patriot. En Patriotrobot kan nå 70 kilometer långt och högre än 23 kilometer.

Sveriges två luftvärnsbataljoner är baserade vid Luftvärnsregementet i Halmstad.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!