Risk för sämre tänder i virusets spår

Tandvården har skurits ned till ett minimum i flera regioner för att frigöra skyddsmateriel åt den övriga sjukvården. Svenska tandläkarförbundet varnar för allvarliga konsekvenser.

Det här är en otroligt svår situation, säger ordförande Chaim Zlotnik.

10 april 2020 06:11

I flera regioner i Sverige, bland annat Stockholm och Skåne, tar Folktandvården numera bara emot akutbesök. Alla andra ärenden skjuts på framtiden.

Det är klart att tandvården också ska dra sitt strå till stacken för att vi ska klara den här epidemin. Men om det här blir långvarigt är jag orolig för patienternas tandhälsa. Ett hål som kan lagas på vanligt sätt i dag kanske leder till att tanden måste rotbehandlas eller dras ut ju längre tiden går, säger Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

I Region Skåne har Folktandvården stängt ned all verksamhet förutom nio akuttandvårdskliniker, berättar regionens odontologiskt sakkunnige Håkan Hellbjer.

Dessutom har vi en mottagning för patienter med konstaterad covid-19, som behöver akut tandvård. Där har personalen tillgång till nödvändig skyddsutrustning som andningsmasker och så vidare, säger Hellbjer.

Utöver regionerna Skåne och Stockholm är tandvården begränsad till endast akutbesök i regionerna Uppsala, Kalmar, Värmland och Dalarna.

Men i någon mån är tandvårdsverksamheten påverkad i precis hela landet. Till exempel kallar man inte längre personer över 70 år till planerade besök, säger Susanna Magnusson, ombudsman på Tjänstetandläkarna.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jörn Spolander/TT