Ökad risk för polisattentat under Rimfrost

När riktade insatser görs mot kriminella ökar hotbilden mot polisens egen verksamhet. I Malmö utökas bevakningen kring polishus och andra polisiära objekt under Operation rimfrost.

19 november 2019 12:14
Vi har vidtagit en del åtgärder för att våra medarbetare ska kunna arbeta så tryggt och säkert som möjligt, säger Calle Persson, presstalesperson för polisen.

Han vill inte precisera vilka platser det handlar om, men säger:

Med anledning av den särskilda händelsen, Rimfrost, kan det bli så att det blir utökad bevakning kring polishus eller andra polisiära objekt.

Erfarenheten visar att både hot och ren våldsanvändning mot polis kan öka när kriminella vill markera mot ökade polisiära insatser, framhåller han.

Explosioner vid polishus

Ett sådant exempel är explosionerna utanför Rättscentrum i Malmö i februari och november 2014. Det har även sprängts utanför polishus i Helsingborg 2017 och i Rosengård i Malmö 2018.

TT: Hur kan man skydda sig mot det?

Bland annat genom att ha förstärkt bevakning, rent konkret att poliser får stå och bevaka polisstationerna.

Operation rimfrost är namnet på den särskilda nationella händelse som polisen startade efter det Noa-chefen Mats Löfvin kallade "ett avrättningsliknande mord på en 15-årig kille" i Malmö.

Polisen i region Syd har fått resursförstärkning, både för att kunna ha fler poliser ute på gator och torg, och för att med utökad experthjälp kunna få fast gärningsmännen bakom mord, mordförsök och sprängningar.

"I inledningsfas"

TT: Vad har förstärkningen gett för resultat hittills?

Resultat och siffror finns inte sammanställt ännu, det kommer senare. Det är fortfarande i en inledningsfas, säger Calle Persson.

TT: Hur märks det i Malmö att operationen pågår?

Förhoppningsvis kommer medborgarna att känna att vi har en ökad närvaro och förhoppningsvis att det i förlängningen blir en tryggare gatumiljö, att den öppna droghandeln försvinner. Det blir så klart svårt att eliminera allt på en gång, det tar naturligtvis lite längre tid att lösa.

Fakta: Operation Rimfrost

Polisen har utlyst en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd.

Med "Operation Rimfrost" vill man minska antalet sprängningar och skjutningar – bland annat genom tydligare prioriteringar inom polisen.

Beslutet har fattats av Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa) och gäller i ett halvår.

Målen är att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer, reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet samt att öka beslagen av vapen och sprängmedel.

Exempel på tidigare nationella särskilda händelser är vid terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

Stefan Hector, operativ chef på Noa, är den som ska leda arbetet. Så här har han beskrivit uppdraget:

Kort sagt tar vi loss resurser som bara jobbar med en fråga, och som leds genom en person som får bestämma över alla de resurserna.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Klintö/TT