Krogar i Stockholm kontrolleras

Restauranger och barer i Stockholm kommer att granskas hårdare för att se till att smittskyddsreglerna efterlevs.

Trängsel på serveringar kan leda till att verksamheter tvingas stänga.

10 april 2020 13:59

Människor flockas på många uteserveringar i huvudstaden, trots Folkhälsomyndighetens påbud.

Vid torsdagens pressträff meddelade Folkhälsomyndigheten att man gått ut med en direkt rekommendation till landets kommuner att genomföra kontroller.

Extra kontroller

Stockholms miljöförvaltning började genomföra extra kontroller i samarbete med smittskyddet förra veckan, rapporterar Dagens Nyheter. Och kontrollerna kommer att fortsätta under påskhelgen.

Vi vill med detta understryka allvaret i Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi ser fortfarande tecken på samhällsspridning i Stockholm och därför är det viktigt inför påsken att be såväl restaurangägare som gäster om hjälp med att begränsa smittspridningen, säger Per Follin, smittskyddschef i region Stockholm, till DN.

"Allvar nu"

Myndigheterna hamrar in budskapet: Det är inte läge att träffa och röra sig bland många människor. Statsepidemiolog Anders Tegnell sade på torsdagen att ansvaret ligger både på näringsidkarna och på deras gäster. Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade att det är allvar för krögarna:

Jag ser uteserveringar som tryckt ihop ganska mycket folk, framför allt i Stockholm, sade han.
De kan inte räkna med att få ha öppet om de bryter mot reglerna.

Anders Tegnell säger i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon att skärpta kontroller tycks vara "på gång i helgen" i Stockholm.

Stockholm är hårdast drabbat av virusutbrottet i landet, med totalt 509 dödsfall sedan ytterligare 23 nya döda rapporteras på fredagen. Antalet smittade ökade med 230 sedan torsdagen, till totalt 4 061, visar Region Stockholms dagliga uppdatering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT