Coronasmitta på fest – 70 blev sjuka

En vecka in i mars bedömde Folkhälsomyndigheten risken för spridning av covid-19 i samhället som måttlig. Den 7 mars samlas 100 personer för en fest i en villa utanför Stockholm – och 70 av dem blev sjuka, skriver Dagens nyheter.

10 april 2020 10:40

Peter fyllde 60 år och tillsammans med maken Niklas bjöd han in till en stor fest hemma i villan. Då, den 7 mars, fanns ännu inga rekommendationer eller förbud i Sverige som pekade på att det skulle vara en dålig idé.

I Italien har premiärministern samma dag beslutat att isolera regionen Lombardiet i ett försök att stoppa smittspridningen. I Danmark går regeringen ut med en rekommendation om att stoppa tillställningar med över 1 000 deltagare. I Sverige hålls finalen av Melodifestivalen inför en livepublik om tiotusentals personer.

Av de 100 personer som deltar i Peter och Niklas fest blir 70 sjuka de efterföljande veckorna. Två personer läggs i respirator, en av dem är Niklas. Fyra gäster har testats och bekräftats ha corona, sex gäster har behövt andningshjälp av sjukvården.

Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, säger Peter till Dagens nyheter.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Knoxborn/TT