Örjan Wikforss är arkitekt och professor emeritus vid KTH. I ett föredrag på tisdagens bostadskonferens drog han paralleller mellan dagens byggboom och 1960-talets miljonprogram.
– Det var exakt samma frågor, samma oro: Kan vi bygga tillräckligt mycket? Kan vi bygga tillräckligt snabbt? Kan vi få bort krånglet?
– Sedan fick vi leva med resultat av de 100 000 lägenheterna per år. Det finns många kvaliteter i miljonprogrammet, men det är också mycket bekymmer för er att ta hand om de husen och de utemiljöerna.
Boverket presenterade i söndags siffror som visar att byggandet av flerbostadshus nu är på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet. Boverkets prognos är att byggandet av 64 000 bostäder påbörjas i år medan 67 000 bostäder påbörjas nästa år.
– Det är ju ett faktum att vi håller på att bygga ett nytt miljonprogram, säger Örjan Wikforss.
– Upprepa inte det som inte blev bra med miljonprogrammet.
Han konstaterar att naturen, kulturmiljön och medborgarinflytandet fick stå tillbaka när miljonprogrammet byggdes.
– Vi lärde oss att så här ska vi inte göra och då gjorde vi en plan- och bygglag i Sverige som tog hänsyn till precis de här tre sakerna. Vi måste värna naturmiljön, kulturmiljön och vi måste garantera ett medborgardeltagande. Och precis de frågorna är i dag hotade igen.
Örjan Wikforss menar att bygg- och fastighetsbranschen lobbar hårt för fortsatt avreglering.
– Det skaver ganska rejält när det allmännas bästa har fått stå tillbaka för de enskilda intressena.
– I den här veritabla kraftmätningen som pågår måste de allmänna intressena stödjas av en stark - inte försvagad - plan- och bygglagstiftning.