I Sverige är det främst Svenska spel, ATG och olika rikslotterier som är tillåtna att erbjuda spel. Men genom spel över internet har de svenska aktörerna fått konkurrens av utländska bolag, vilket också återspeglas i reklamen.
Utländska bolag som inte har tillstånd att bedriva spel i Sverige står för cirka 64 procent av den sända spelreklamen i landet, enligt Lotteriinspektionen.
I medier som har sina sändnings- och utgivningstillstånd i Sverige är det förbjudet att marknadsföra lotterier som saknar tillstånd. Men förbudet gäller inte de medier som har sina sändningstillstånd i andra länder inom EU, som till exempel TV3 och Kanal 5, berättar TNS-SIFO reklammätning.
Per Binde är socialantropolog, verksam vid Göteborgs universitet. Han har skrivit två rapporter om spelreklamens påverkan.
– Enligt min bedömning har den traditionella spelreklamen i tv och tidningar på det hela taget en ganska liten påverkan på omfattningen av spelproblem i Sverige. Men när det gäller personer med spelproblem kan reklamen ha påtagliga negativa effekter. Den kan också bidra till återfall, säger Per Binde.
Däremot tror han att den typen av reklam som internetbolagen står för och som återfinns hos bland annat kvällstidningarnas webbupplagor kan ha en större påverkan. Detta eftersom reklamen blandas upp med bonuserbjudanden.
– De är ofta otydliga och det är svårt att få en snabb överblick över vad erbjudandet innebär. Lovas man en bonus är det också statistiskt liten chans att man får plocka ut den. Utifrån erfarenhet antar jag att den typen av reklam är besvärlig för de personer som har en läggning att spela för mycket, säger Per Binde.