Sushimakare från Mongoliet hamnade i Katrineholm av en slump

Sushiutbudet i Katrineholm har ökat. För två veckor sedan öppnade ännu en sushirestaurang vid Stortorget i Katrineholm.

27 mars 2019 15:00

Purevdorj Siilegmaa står bakom disken och plockar med van hand ihop fina små paket av ris och fisk till en kund som tar med sig maten i en papperspåse. Han har precis öppnat Ana sushibar och har renoverat lokalen helt själv.

– Jag har målat själv och lagt golv. Inredningen kommer från min andra Sushibar i Avesta.

Att Purevdorj Siilegmaa hamnade i Katrineholm var en slump och han har ingen anknytning till staden. En annons om en lokal vid Stortorget, där det tidigare legat en tacorestaurang väckte hans intresse. Nu driver han serveringen parallellt med den i Avesta.

Kunderna har börjat hitta till den färgglada lokalen med knallorange väggar och vita möbler.

– Förra veckan var det lugnt men den här veckan har det varit mycket att göra, jag har tagit hjälp av timanställda.

Ursprungligen kommer Purevdorj Siilegmaa från Mongoliet, men sushi har han lärt sig göra i Sverige. Hustruns syster driver en restaurang i Gävle där han har övat.

– Det finns ingen fisk i Mongoliet så där äter man inte sushi.

Sushi

Är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning och kombineras med andra ingredienser.

Exempelvis tonfisk, räkor, lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk, ål och tamagoyaki eller olika sorters kött, kyckling och grönsaker.

Vanligtvis äts Sushi med tillbehör som wasabi, inlagd ingefära och japansk sojasås.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud

Ämnen du kan följa