Succéprojekt i Vingåker lockar ny konstpublik

De har fått en ny publik att intressera sig för konst i Vingåker. Projektet som Karina Veinhede och Agneta Rönnqvist startade för tre år sedan har blivit en succé och de är fullbokade flera år framöver.

4 maj 2019 20:03

Inne på Sultans konditori i Vingåker erbjuds inte bara kaffe och bulle. Här får besökarna även en konstupplevelse på köpet. Längs hela väggarna hänger tavlor.

En gång i månaden byts de ut mot en ny konstnärs verk.

Initiativet kommer från Agneta Rönnqvist och Karina Veinhede, båda boende i Läppe. När Sultans tog över det som tidigare var Citykonditoriet, föreslog de att en vägg i serveringen kunde sparas för att fyllas med konst.

Så blev det. Men när den första utställaren, Kelvin Sommer, skulle ställa ut i maj 2016 utvidgades snabbt ytan.

– Han har ju rätt stora verk, så de tog upp hela rummet. Och så har det fortsatt, säger Karina Veinhede.

Tanken bakom att låta konstnärer ställa ut på ett kafé, är att göra konsten tillgänglig för fler människor än de traditionellt konstintresserade.

– Det finns inte många mötesplatser i Vingåker som lockar så många olika grupper som Sultans. Här når man en annan publik. Det är lockande för konstnärerna att ställa ut i en sån här miljö, som är mer publik än vad konsthallarna är, säger Karina Veinhede.

Hon och Agneta Rönnqvist exemplifierar med de äldre männen som dagligen möts på konditoriet för att äta frukost tillsammans.

– Först tyckte de bara att vi var krångliga som kom och hängde upp tavlor. De var ganska negativa. Men numera är de nyfikna och undrar vem som ska ställa ut nästa gång.

Första lördagen i månaden är det vernissage och en ny konstnär är på plats för att presentera sina verk. Och det har inte varit svårt att hitta intresserade deltagare.

– Vi har bokat fram till mitten av 2021. Vi brukar boka upp 1,5 till 2 år framåt. Konstnärerna är oftast från närområdet, högst 20 mil bort, säger Agneta Rönnqvist.

Under vernissagerna är det fullt i lokalen. Både av Vingåkersbor och av mer långväga gäster, som exempelvis konstnären själv bjudit dit.

Även besökare till den närbelägna outleten hittar ofta dit.

– Vi har ju lyckats få upp dem till samhället lite mer. Annars hittar de bara till Ica. Men vi har en trottoarpratare vid outleten som besökarna brukar se.

Inte vem som helst får chansen att ställa ut på Sultans.

– Det måste finnas en viss kvalitet så konstnärerna får skicka arbetsprover. Vi brukar försöka hålla varannan herrarnas också. Och variera så att det till exempel är foto ena månaden och akvarell nästa, säger Veinhede.

Trots den långa listan på väntande konstnärer, finns det några kvar på önskelistan. En av dem är Lars Lerin, som de träffade på Sandgrund, hans permanenta konsthall i Karlstad.

– Vi frågade honom, men han hade så mycket för sig.

Andra drömgäster är Ernst Billgren och fotografen Hans Gedda.

– Nu har vi bara sagt män! Varför inte Carolina Gynning också? Hon har så mycket energi i sina bilder. Energi vill vi ha!

I lördags hade Christian Koivumaa vernissage för sin månadslånga utställning på Sultans. I juni är det dags för Aina Larsson och i juli Andrew An.

Utställare på Sultans resten av 2019

(Datum är vernissagedag)

4 maj Christian Koivumaa

1 juni Aina Larsson

6 juli Andrew An

3 augusti Amanda Ramstedt

7 september Håkan Groop

5 oktober Anna Schyberg Hansen

9 november David Midbjer

7 december Eeva-Liisa Pettersson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecka Jonsson