"Viktigt att hunden tycker att det är kul"

Man märker om hunden gillar att ge blod eller inte, enligt André Rowe, klinikveterinär i internmedicin vid Specialistdjursjukhuset Strömsholm.

Strömsholm2014-01-15 18:00

— Det är vanligt att de är lite oroliga första gången, men man märker om de tycker att det är kul nästa gång de kommer tillbaka. När de hoppar upp på bordet själva för att läggas ned för tappning kan man känna sig trygg, säger André Rowe.

Enligt honom är ett av de viktigaste kriterierna för att blodgivningen ska fungera just att hunden själv tycker att det är ok. Hundarna blir också belönade efter blodgivningen.

— De får foder med sig hem, och ett grisöra eller annat tuggodis efter tappningen. Vi försöker överösa dem med allt vi har möjlighet att ge.

Hundägarna kommer med sina hundar till djursjukhuset framför allt på ideell basis. Men förutom den goda gärningen blir deras hundar regelbundet vaccinerade och kontrollerade.

Att hundarna är friska är självklart viktigt och därför görs en mer omfattande hälsokontroll en gång per år. Dessutom kontrolleras blodet inför varje tappning. Hälsokontrollen gör att eventuella sjukdomar hos djuren upptäcks i ett tidigt stadium.

Strömsholm brukar ha mellan 40 och 60 aktiva blodgivare för att täcka sjukhusets behov och det står hela tiden hundar på kö för att bli blodgivare. Hundarna lämnar blod fyra gånger per år, även om de teoretiskt sett skulle kunna lämna blod oftare, och vissa hundar står beredda att ringas in som akutblodgivare.

— Det finns ett ständigt behov av blod. Men eftersom mängden som behövs är oregelbunden har vi byggt upp blodbanken.

Det finns runt tolv olika blodgrupper kartlagda bland hundar, och enligt André Rowe dyker nya blodgrupper upp hela tiden. Men den största indelningen som är viktig att ha koll på är DEA1.1 positiv och DEA1.1 negativ. (DEA är förkortning för Dog Erythrocyte Antigen). Majoriteten av hundarna är DEA1.1 positiva och kan ta emot blod från vilken hund som helst. DEA1.1 negativ är dock det blod som är den mest önskvärda varan. Det kan jämföras med blodgrupp noll hos människan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om