Trafikverket bygger om riksväg 56 norr om Katrineholm. I helgen har mitträcket fortsatt att monteras. I samband med det ska en ljudnivåmätare hos en boende i Strängstorp ha visat 72,8 decibel inomhus, klockan 01.09 natten mellan fredag och lördag.
– Jag är glad att jag inte jobbade i helgen, för det var det jävligaste jag har hört. Självklart är det bra att vi får en trygg och säker väg, men inte på bekostnad av att Trafikverket bryter mot lagar och regler, säger en kvinna som bor i samhället och som vill vara anonym.
På Naturvårdsverkets hemsida framgår vilka riktvärden som gäller för buller från byggarbetsplatser.
Nattetid mellan klockan 22–07 får bullervärdena inomhus i ett sovrum inte överstiga en genomsnittlig ljudnivå om 30 decibel. Om du mäter ljudet vid ett enskilt tillfälle är dock den maximala tillåtna ljudnivån denna tid på dygnet 45 decibel. Men det finns undantag.
Ytterligare fem decibel kan tillåtas om det handlar om byggarbeten som pågår i högst två månader och som gäller korta uppdrag som borrning, spontning och pålning. På 56:an har det alltså varit tillåtet med i genomsnitt 35 decibel och som mest 50 decibel per tillfälle.
Tobias Carneling bor också i Strängstorp. Klockan 00.32 natten mellan fredag och lördag ska han ha uppmätt över 50 decibel inomhus och 107 decibel utomhus vid grannens garage. Han ställer sig frågande till varför räckesarbetet måste ske nattetid.
– Det var ett fruktansvärt ljud med hamrande i vägen. Dessutom stod arbetarna där ute och skrek. De försökte väl kommunicera med varandra. Jag vaknade flera gånger när jag låg och sov, så jag tycker att det är obegripligt att man gör så här. Om vi hade fått information veckan innan hade vi kunnat lösa annat boende, säger Tobias Carneling.
Trafikverket förklarar att mitträcket behöver monteras nattetid av två orsaker. Dels för att störa trafiken så lite som möjligt, dels för att skydda räckesmontörerna så mycket som möjligt. Samtidigt innebär det att boende riskerar att hamna i kläm.
– Det är klart att det stör och det är olyckligt att arbetet gick snabbare än väntat. Vi hade inte planerat att nå ända till Strängstorp i helgen. Samtidigt är det bra att jobba tvåskift och bli klara med det här momentet, säger Camilla Karlsson, projektledare på Trafikverket.
Eva Frykman, miljöchef i Katrineholms kommun, konstaterar att de boende borde ha blivit informerade om det störande arbetet.
– Förutsatt att mätningarna är korrekta är ljudnivåerna långt över vad som är tillåtet. Om vi skulle få anmälningar från allmänheten kommer vi att ta kontakt med Trafikverket. Det här är ett planerat arbete och då borde man absolut ha informerat om detta och vidtagit åtgärder för att minimera problemen. Det borde inte vara så svårt att lämna brev till de boende. Det finns brevlådor, säger Eva Frykman.
Camilla Karlsson beklagar att informationen uteblev. Frågor kring vad enskilda decibelmätningar visar vill hon däremot inte svara på.
– Det är många delar när man pratar om bullernivåer. Allt från om de har haft dörrar och fönster öppna när de har mätt, till var någonstans i bostaden de har använt sin mätutrustning. Den diskussionen vill vi inte gå in på. Samtidigt borde vi ha gått ut med information i god tid till de boende, det är något vi tar till oss, säger hon.