Kommunen i konflikt om viktig väg: "Magstarkt"

Fäbodabron är numera ett minne blott och nu vill Trafikverket dessutom slippa ansvara för grusvägen.
Samtidigt är kommunen rasande och vill att staten backar från förslaget.
– De har underlåtit sig att underhålla järnvägsbron och nu vill de göra enskild väg. Det tycker vi är magstarkt, säger Johnny Ljung.

Den gamla Fäbodabron revs i höstas. Nu vill Trafikverket även slippa ansvara för grusvägen, väg 556, som går mellan riksväg 55/56 och Strångsjö.

Den gamla Fäbodabron revs i höstas. Nu vill Trafikverket även slippa ansvara för grusvägen, väg 556, som går mellan riksväg 55/56 och Strångsjö.

Foto: Jimmy Persson

Strångsjö2025-01-08 20:45

I höstas revs den omkring hundra år gamla Fäbodabron över Södra stambanan, intill väg 55/56 söder om Strångsjö. Bron stängdes för trafik i slutet av 2021 efter att betongen vittrat sönder. I somras meddelade Trafikverket att det skulle bli för dyrt att bygga en ny bro.  

– Vi beklagar att de närboende fortsättningsvis behöver ta en längre väg, men vi har i uppdrag att vårda skattebetalarnas pengar, sade Ivan Andic, enhetschef på Trafikverket i ett pressmeddelande, i samband med offentliggörandet av beslutet. 

Nu föreslår myndigheten dessutom att grusvägen, mellan den nu rivna bron och Strångsjö, ska bli enskild väg. Staten vill helt enkelt inte ansvara för den längre. Flera skäl lyfts fram, däribland att sträckan är lågtrafikerad och att vägen numera är en återvändsväg. 

undefined
Här har det numera tagit stopp för gott – i alla fall om man vill åka till Fäboda. Bron är riven och trafikanter tvingas köra via Strångsjö för att komma fram. Omvägen har gällt sedan slutet av 2021.

Dessutom framhåller Trafikverket att det bara är uppskattningsvis 54 permanentboende vuxna och andra verksamheter som vägen är tillräckligt nödvändig för. För att motivera att staten sköter en väg krävs normalt minst 100 vägintressenter. 

I sitt förslag skriver de också att det inte finns någon viktigare allmän inrättning utmed vägen. 

Katrineholms kommun sågar förslaget och vill att Trafikverket backar. De påtalar också att det är direkt felaktigt av Trafikverket att påstå att det inte finns någon viktigare allmän inrättning på sträckan. Som exempel lyfter kommunen fram en vårdinrättning med 35 anställda.  

– De har underlåtit sig att underhålla järnvägsbron och nu vill de göra enskild väg. Det tycker vi är magstarkt. Många fastighetsägare berörs, men vägen är också viktig som omledningsväg eftersom väg 55/56 är olycksdrabbad, säger Johnny Ljung, infrastrukturchef. 

undefined
Johnny Ljung är infrastrukturchef i Katrineholms kommun och tycker att Trafikverket är helt fel ute när det gäller vägen till Fäboda.

På Trafikverket har man ännu inte läst kommunens yttrande, men påpekar att det fortfarande rör sig om ett förslag. 

– Vi har olika perspektiv och uppdrag. Jag har förståelse för att det finns utmaningar med vägföreningar, men vi behöver utgå från lagar och regler som styr vår verksamhet och titta på vilket uppdrag vi har, säger Tove Västibacken, enhetschef för utredningar på Trafikverket. 

Är brist på pengar ytterligare en anledning till att ni vill göra er av med vägen?

– Det finns inget generellt eller specifikt beslut om att dra in vägen från allmänt underhåll kopplat till för lite driftmedel, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!