Bernt Larsson (S) började sin politiska bana runt början av sjuttiotalet, och han minns mycket väl hur man resonerade då. De flesta småkommuner var med på tåget och såg fördelar med att ingå i en storkommun.
Den 1 januari 1971 blev sex kommuner en storkommun.
— I Stora Malms kommun fanns det inte mycket till motsättningar, utan politiskt var man överens om en sammanslagning. Det var mer bland allmogen som man såg det som lite förskräckligt.
1 300 personer fanns det i Stora Malms kommun. Kommunen hade en kommunalnämnd, motsvarande kommunstyrelse, i vilken det satt 15 politiker. I kommunalfullmäktige var det drygt 40 ledamöter.
Det fanns dessutom de myndighetsnämnder som varje kommun var tvingade att ha: Nykterhetsnämnd, barnavårdsnämnd, skolstyrelse och socialnämnd.
I kommunalhuset fanns det tre personer: Ett arvoderat kommunalråd, en kommunalkassör och en assistent.
— En orsak till sammanslagningarna var att man inte kunde klara skolorna i de små kommunerna. Utbildningen krävde allt mer och man köpte in sig i Katrineholm i stället.
Larsson konstaterar att politikerna insåg att det var lika bra att gå samman i en storkommun.
— Och det var helt rätt att slå ihop kommunerna, konstaterar Larsson som själv var socialnämndens ordförande 1980–1991.
Han berättar att många småkommuner såg till att bygga skolor och ålderdomshem för att försäkra sig att ha kvar dessa verksamheter på hemmaplan även efter att de uppgick i en storkommun.
— För att slå vakt om att ha något kvar. Man kände ju till sammanslagningen tio år innan den genomfördes. Och då började man fundera på framtiden lokalt.
Hur ser han på framtiden vad gäller fler sammanslagningar och ännu större kommuner?
— Det tror jag kommer. Det blir färre och större kommuner.
En eventuell sammanslagning mellan Katrineholm och Vingåker kan bli verklighet, men det lär vara svårt för vingåkersborna att i så fall acceptera att "storebror tar över", siar Larsson. Dessutom ser han även ett litet orosmoment i ett samgående.
— Vingåkers kommun verkar inte vara så stabil vad gäller ekonomin.