22 ensilagebalar saboterades på Claestorp

Under tisdagsmorgonen upptäckte en anställd sabotaget

Några av de sönderskurna balarna.

Några av de sönderskurna balarna.

Foto: Privat

Strångsjö2019-10-01 16:13

På tisdagsmorgonen la en anställd på väg till jobbet på Claestorps gård märke till de sönderskurna ensilagebalarna, som stod på en av gårdens åkrar på vägen mellan Strångsjö och Östra Vingåker. 

Det handlar om 22 balar ensilage med gräs och klöver, som skulle användas till djurfoder. Balarna är inplastade och någon har skurit med kniv tvärs över samtliga balar. När syre kommer åt djurfodret i ensilagebalar förstörs det ganska snabbt, och på Claestorp fick personalen släppa allt annat och skynda sig att plasta in balarna på nytt. 

– Eftersom det gått så kort tid lyckas vi rädda fodret, men det kostar oss åtta-tio arbetstimmar, maskintimmar och plast som bara måste brännas. Alternativet var att låta fodret gå förlorat, säger Brian Pedersen, som arbetar på Claestorps gård. 

Nu är balarna flyttade utom räckhåll, men Brian Pedersen tycker att förstörelsen är helt meningslös och onödig och han är säker på att den var avsiktlig. 

– Samtliga balar som låg där har skurits sönder. Det är inget snack om att det är gjort medvetet för att förstöra. 

Förra sommaren rapporterade nt.se att lantbrukare i Linköpingstrakten och i Söderköping fått ensilagebalar sönderskurna, dessutom mitt i den värsta torkan. Även från Gotland kom det i fjolrapporter om liknande sabotage. 

– Jag har aldrig hört talas om det förut. De som är i branschen kanske har hört om det förut, säger kommissarie Peter Göransson vid Katrineholmspolisen. 

Han vill inte spekulera i vem som kan ha legat bakom skadegörelsen eller varför den skett. 

Några av de sönderskurna balarna.
Några av de sönderskurna balarna.
Karta: Claestorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!