Kammaråklagare Isabelle Bjursten inleder rättegången i Attunda tingsrätt med att påstå att 26-åringen från Åkersberga är skyldig till grov stöld och försök till grov stöld, i andra hand grovt häleri.
När han på måndagens eftermiddag får bemöta anklagelserna ägnar han mycket lite tid åt stölden; 26-åringen fortsätter neka helt.
Desto mer berättar han nu om hur kulturskatten natten mot den 5 februari kunde återfinnas på en snöig parkering i Åkersberga. Han medger inblandning, men helt utan brottsligt uppsåt.
26-åringen är iklädd mörk kostym, vit skjorta och slips och ger ett samlat och välformulerat intryck.
– Det började i september förra året, säger han och förklarar att han då skjutsade den då huvudmisstänkta 22-åringen – hans bästa vän som senare dömdes till 4,5 års fängelse för stölden – till polisen. Vännen ville själv ge sig till känna, efter att ha hållit sig undan i sex veckor.
26-åringen säger att han "fick indikationer" på var regalierna kunde ha tagit vägen och att han under hösten "kastade ut krokar" för att försöka lokalisera dem. Han ville hjälpa 22-åringen.
Efter en tid blev han själv häktad för en annan grov stöld. Tre månader senare kom han ut, i väntan på dom.
– Det tog bara någon dag eller två, sedan blev jag kontaktad av en person som frågade om jag fortfarande var intresserad av de här regalierna. Det var jag så klart. Rättegången var igång men det fanns fortfarande tid att rätta till det. Villkoret var att jag fick sköta det hela, berättar 26-åringen.
På kvällen den 4 februari fick han regalierna av "en person". Då hade han redan stulit en soptunna och skrivit "bomb" på den. Syftet, säger han, var att ingen annan än polisen skulle ta föremålen. Han fick de tre regalierna, som han såg var skadade, i en pappkasse.
Han körde tunnan och stöldgodset till en parkering, lyfte upp tunnan på ett biltak och la sen in föremålen, ett och ett, med handskar på händerna. Att hans dna ändå hittades förklarar han med att han använt sina arbetshandskar.
– Jag blev glad då, det var ju precis det jag ville. Jag kände mig väldigt nöjd... och nu sitter vi här.
26-åringen nekar till att ha åkt båt med 22-åringen den 31 juli.
Du är säker på det? frågar åklagare Isabelle Bjursten.
– Ja. Jag vet ju vad han gjorde den 31 juli och där var inte jag, säger 26-åringen.
Däremot har han tidigare varit med båt och fiskat vid just det fritidshus dit den förmodade flyktbåten ska ha bogserats när dess motor havererade. Med vilka vägrar han avslöja. Han säger att han inte minns att han just på kuppdagens morgon, enligt ett kontoutdrag, köpt bland annat bensin och diesel på en mack i Åkersberga. Han minns inte heller en Swishbetalning på tusen kronor till ett av de vittnen som ska ha bogserat flyktbåten. Ibland swishar han åt andra och ibland lånar han ut sitt kort, förklarar 26-åringen.
När såväl åklagaren som försvarsadvokaten frågar varför han inte berättat alla detaljer om regaliernas återlämnande förrän nu under rättegången, och varför han inte säger mer om vem som gav honom regalierna, säger han bland annat:
– Jag tycker egentligen de har varit ganska schyssta. De hade lika gärna kunnat kasta dem i havet eller gräva ner dem, men nu fick ju jag möjlighet att återbörda dem.
– Då känns det inte så schysst av mig att sitta i polisförhör och säga saker som kan leda fram till att de här personerna i sin tur kan hamna i skiten.
Kammaråklagare Isabelle Bjursten hoppas att dna, vittnen, mobiltrafik och Swishhistorik ska fälla 26-åringen.
En hel del av hennes bevisning är kopplad till just båtflykten. Dels i form av vittnesuppgifter, dels i form av en kartläggning av 26-åringens ekonomiska förehavanden kring kuppdagen. Enligt åtalet har två olika personer, varav en med fritidshus nära Strängnäs, uppmärksammat två båtburna personer i nödläge och, i all välmening, bogserat dem till en brygga i Enköpingstrakten. Vid 19-tiden den 31 juli fick alltså sedan en av bogserarna tusen kronor och ett "Tack", via Swish, från 26-åringens mobiltelefon. Analysen visar också att mobilen – den vecka stölden begicks och veckan efter det – knappt användes.
De ytterst få samtalen gick till en 34-årig Åkersbergabo som i ett tidigt skede av utredningen misstänktes för inblandning i domkyrkostölden. Åklagaren nämnde också ett inlägg på Instagram, tre dagar före det att regalierna återfanns. Inlägget består av en bild på regalierna och en text som går ut på att "De ska återlämnas om tre dagar". Bakom inlägget står, enligt åklagaren, en 24-åring. Han är också från Åkersberga och förekom också tidigare i utredningen.
Samma dag som regalierna återfanns dömdes 24-åringen, 26-åringen och 34-åringen till fängelse för en grov stöld i Åkersberga.
Rättegången fortsätter den 29 maj. Då ska ett stort antal vittnen höras – bland annat den dömda 22-åringen. 22-åringen väntas höras som gärningsman – inte som edsvuret vittne.
Inför rättegången har åklagaren avslutat förundersökningen av regaliestölden. Ett par personer har tidigare hörts eller suttit häktade en kortare tid, men släppts i brist på bevis och avfärdas nu helt.
Preskriptionstiden är tio år, så framkommer något nytt kan utredningen återupptas före den 31 juli 2028.
Läs vår direktrapportering från tingsrätten nedan.