Grattis! Hur känns det att bli domprost?
– Tack, omtumlande och jätteroligt. Jag känner stor ödmjukhet inför uppdraget.
Vad gör en domprost?
– Domprosten är kyrkoherde i domkyrkoförsamlingen, församlingens ledare och chef. Sedan finns det också uppgifter i stiftet där jag ska fungera som biskopens ersättare. Det är det som gör tjänsten så intressant. Den är förankrad i församlingen och staden men har samtidigt en bredare utblick.
Johan Dalman har varit en färgstart och populär domprost. Hur kommer du vara?
– Jag kommer inte vara en Johan Dalman nummer 2. Jag tänker vara domprost Christofer. Jag får ofta höra att jag är eftertänksam och varm, närvarande i möten med människor och glad. Jag är nog stillsammare än Johan men vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi har ju arbetet tillsammans tidigare och kommer fortsätta göra det.
Hur ser du på domkyrkans roll i Strängnäs?
– Under flera år har domkyrkoförsamlingen jobbat mot att bli mer öppen. Domkyrkan ska vara ett tillgängligt rum och det arbetet vill jag att vi fortsätter. Vi ska sänka tröskeln så att fler känner att det är deras kyrka och att de är välkomna.
Christofer Lundgren är 50 år, delvis uppvuxen i Strängnäs men bor numera i Södertälje med tre döttrar och en fästmö som han gifter sig med i augusti. Han har tidigare varit biskopens adjunkt och är nu stiftsdirektor i Strängnäs stift. Christofer Lundgren tillträder som domprost under hösten.