Här ska staten undersöka olycksplanet

Haverikommissionens hangar i Strängnäs är omärkt, larmad, gallerförsedd och helt insynsskyddad. Snart öppnas dess höga portar för vrakdelarna efter det kraschade planet i Umeå.

I måndags började vrakdelar köras från olycksplatsen. De samlades ihop på Umeå flygplats och anlände under torsdagen till Strängnäs.

I måndags började vrakdelar köras från olycksplatsen. De samlades ihop på Umeå flygplats och anlände under torsdagen till Strängnäs.

Foto: Erik Abel/TT

Strängnäs2019-07-16 17:09

Vraket efter Sveriges femte dödligaste civila flygolycka ska undersökas av Statens haverikommission – i dess lokaler på Gorsingeberget. Där ska utredare och andra experter försöka klarlägga vad som orsakade kraschen söndag den 14 juli, kort efter starten från Umeå flygplats. Nio personer omkom.

Utredningen väntas ta ett år. Målet är att vrakdelarna de närmaste dagarna ska vara ihopsamlade och kunna köras till Strängnäs.

– Där kommer vårt undersökningsarbete att fortsätta och vi kommer att titta på saker som gått sönder, brottytor och hur de ser ut, och så vidare, sa haverikommissionens generaldirektör Hans Ytterberg på måndagens pressträff.

Han hade på tisdagen ingen mer information om när planet når Strängnäs.

– Nej. Vi har inget mer att tillägga just nu utan behöver ha fullt fokus på vårt arbete.

Haverikommissionen hyr lokalen av Kilenkrysset sedan 2017. Den är normalt sett obemannad, men aktiveras vid behov och är helt anonym.

– De är superhemliga och vill inte ha sitt namn på några skyltar eller så, säger Kilenkryssets fastighetsförvaltare Mats Pettersson.

Framsidan ser ut som de intilliggande lokalerna, men på baksidan är den larmade hangarens få fönster insynsskyddade och gallerförsedda och de dubbla portarna bra mycket högre än hos grannlokalerna. Två av dem är tomma, vägg i vägg hyr Aerfast.

Tidningen har sökt haverikommissionens avdelningschef Peter Swaffer och utredningsledaren Ola Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om