I dag har precis ett år gått efter den spektakulära stölden av vad som anses vara Sveriges näst förnämsta kulturskatt, endast överträffad av riksregalierna på Stockholms slott.
Tjuvarna flyr, först med stulna cyklar och sedan med båt från Bo Setterlinds park. Polispådraget är massivt. Ändå försvinner såväl tjuvar som stöldgods – men inte utan spår.
På glasskärvorna hittas blod, som i ilfart körs till Nationellt forensiskt centrum i Linköping. Redan dagen efter kuppen har polisen en dna-träff.
En nu 22-årig man från Åkersberga anhålls i sin frånvaro och häktas senare, efter flera veckors sökande från polisen.
Han nekar till stölden men erkänner att han stal flyktfordonen och körde dem till Strängnäs, utan att veta vad de skulle användas till. Han säger att han såg den trasiga montern ganska slumpartat och skar sig vid ett infall att försöka stjäla något föremål – men utan att göra det.
Rättegången inleds den 30 januari 2019 och ska avslutas den 5 februari.
Natten före det hittas stöldgodset på en snöig parkering i Åkersberga – med dna från 22-åringen och en kompis, en 26-åring från Åkersberga.
22-åringen väljer då att erkänna, medan 26-åringen nekar till stölden. Han erkänner dock att han såg till att regalierna kunde återfinnas – för att hjälpa sin vän.
I februari döms 22-åringen till 4,5 års fängelse för grov stöld och försök till grov stöld.
I juni får 26-åringen tre år för samma brott, vilket har överklagats av både honom och åklagaren. Målet tas upp i Svea hovrätt på fredag den 2 augusti.
Regalierna visar sig ha fått omfattande skador vid kuppen, men bedöms kunna återställas till nära sitt tidigare skick. De befinner sig nu hos konservator, med målet att i höst eller vinter ställas ut i Strängnäs domkyrka igen – med nya säkerhetslösningar.