– Det är flera som har satt upp anläggningar nu. Det är bostadsrättsföreningar, privatpersoner, fastighetsägare och jordbrukare, säger Kjell Dävelid, energirådgivare i Vingåker, Katrineholm och Flen, som under tisdagen var med vid en informationsträff om solceller på Slottsskolan. 

Han får många frågor från Vingåkersbor som är intresserade av att skaffa en solcellsanläggning. 

– Det är en våg nu. Det kanske är lite Greta-effekt, tror han. 

En drivkraft bakom ökningen är att solel ger sänkt elpris på sikt. Att man kan få bidrag för en anläggning spelar troligen också in. 

– Det är nog också många som pratar med varandra. Grannar ser när någon sätter upp en anläggning, och så sprider det sig, menar han. 

Förra året producerades 0,54 megawattimmar solel i Vingåker – i snitt 59 watt per kommuninvånare, enligt siffror från Energikontoret Mälardalen. Några siffror för 2019 finns inte sammanställda ännu. 

– Men det är ett stigande intresse, säger Kjell Dävelid. 

Kommunens byggnadsinspektör Tony Ljungberg menar att Vingåker är gynnsamt för solel för att 60-70 procent av taken ligger i söderläge. 

Trots att solpaneler som regel inte kräver bygglov får han många frågor från Vingåkersbor som står i begrepp att skaffa solpaneler. 

Hans bild är att de flesta skaffar solel av andra skäl än de ekonomiska. 

– Jag får en känsla av att de flesta helt enkelt vill göra något bra för miljön, säger han.