Åsa och Mats Ottosson har gjort mängder av reportage och böcker med anknytning till Sveriges natur, hur man kan närma sig den och ta del av de spännande, roliga och läkande upplevelser den erbjuder.
De har rest kors och tvärs över landet och upptäckt allsköns smultronställen, men tills för några år sedan hade de aldrig besökt Stora Karlsö.
– Vi blev tipsade av en bekant i naturnissesvängen som undrade om inte vi borde åka dit. Vi gillar ju Gotland och Gotska Sandön är en stor favorit, så att vi inte hade varit på Stora Karlsö var ju en brist i vår kompetens, skrattar Åsa Ottosson när vi träffas i parets skrivarstuga i byn Vij i Stora Sundby.
Så Ottossons satte sig på den lilla färjan som under sommarmånaderna dagligen fraktar folk och förnödenheter till Stora Karlsö, för att göra några reportage.
Kompetensluckan blev ordentligt tätad, och de notoriska folkbildarna Åsa och Mats Ottosson kan nu frikostigt dela med sig av sina kunskaper och upplevelser av ön i den praktfulla boken "Stora Karlsö - bilder från ett paradis", som de gjort tillsammans med fotografen Roine Magnusson.
Parallellt med att paret Ottosson utvecklade sin kärlekshistoria med Stora Karlsö, hade deras mångårige samarbetspartner Roine Magnusson sedan tidigare en djup relation till ön, berättar Mats Ottosson. Som barn hade Roine Magnusson förälskat sig i den nu bortgångne naturfotografen Bengt Bergs bilder från ön, som fanns presenterades i en bok med titeln "Stora Karlsö. En bok om hafvets fåglar" som gavs ut 1915.
– Boken blev en stor klassiker, och ledde till att ön blev en turistattraktion, berättar Mats Ottosson.
Sedan Roine Magnusson fått förtroendet från Bengt Bergs efterlevande att gå igenom naturfotopionjärens gamla bilder, började formerna för ett bokprojekt om Stora Karlsö ta form, 100 år efter det att Bengt Bergs bok gavs ut.
– "Stora Karlsö - bilder från ett paradis" är väldigt mycket en fotobok, säger Mats och Åsa Ottosson.
Fem bilder av Berg finns med i boken. Resten är Roine Magnussons. Hans bilder ska inte ses som illustrationer till de Ottossonska texterna, de står för sig själva och utgör sin egen berättelse.
– Vi ramar in bilderna med en slags skildring av hur det känns att vara på ön och visar på guldkorn, säger Åsa Ottosson.
Texterna handlar om fågellivet, växtlivet, årstidernas växlingar, hur man tar sig till ön, och vad man kan och får göra där. De omfattar också avsnitt om öns kulturhistoria – till exempel det hårda fyrvaktarlivet och den svenska naturvårdens historia som tydligt avspeglas på Stora Karlsö.
I dag är det ganska lätt att komma till Stora Karlsö om man är ute i tid och bokar. Man tar sig med båt från Klintehamn på Gotland, och på ön är det välordnat för ett begränsat antal turister som kan bo på vandrarhem eller i lite mer påkostat logi, antingen med självhushåll eller med pension på öns restaurang. Man kan bada och vandra och ta del av guidade turer i öns spektakulära natur med myllrande fågelberg och en stor hed . Men sedan är det inte så mycket mer.
– Valmöjligheterna stängs av när man kommer till Stora Karlsö, då släpper man allt. Det är slående att folk som är där ser ut att må bra, säger Mats Ottosson.