Hampus bytte fotbollsspel mot dans

Hampus Larsson växte upp i Julita. Som för alla andra i hans ålder var det fotboll på Öljevi för hela slanten. Men när familjen flyttade till Katrineholm föll han pladask för en annan sorts fotarbete.

Stockholm2015-04-10 07:15

I Julita prövade Hampus Larsson även på skytte och scouting utan att fastna för något.

– Vi flyttade till Katrineholm för att jag skulle kunna komma närmare mina nya intressen. Jag spelade teater i Dud och jag spelade handboll, säger Hampus.

En av anledningarna till flytten var fotbollsspel i Värmbol. Efter ett drygt år gav det inte så mycket och han lade av.

Hampus har provat det mesta: pingis, friidrott, skytte och musik. I friidrott hoppade han 1,91 och delade andraplatsen bland alla svenska höjdhoppare i sin åldersklass. En skada satte stopp för den karriären.

– Den här perioden när jag höll på med rehabilitering öppnades mina ögon för dans. Jag var med i Katrineholms ungdomsrevy. Vi satte upp två föreställningar där jag gjorde några dansnummer, säger Hampus Larsson.

Två år på Duds musikallinje bidrog till att stärka intresset för dans.

– När gymnasiet tog slut arbetade jag så mycket det gick. Efter arbete på Julita värdshus, Ericsson, Sims recycling och SKF insåg jag att det fick vara nog. Då sökte jag till en utbildning i Karlstad, dans 60. Det är en förberedande utbildning på Karlstads universitet.

Efter utbildningen kände Hampus Larsson att han vill bli proffs, tjäna pengar och livnära sig på dans.

– Genom min danslärare i Karlstad, Kristina Isaksson, väcktes min kärlek till baletten. Jag sökte till Academy of Ballet i London men kom inte in, berättar han.

Efter Karlstad sökte han till Balettakademin i Stockholm och där blev han antagen. Först var det två veckor audition, sedan tre gallringar. Alla gick bra.

– Nu går jag här och trivs bra, säger Hampus.

Vad är tjusningen med balett?

– Det finns alltid något att jobba på, det finns alltid ett korrekt sätt att ta stegen. Det är lite fler regler i balett och det gillar jag, säger Hampus.

Vad tänker du livnära dig på efter utbildningen?

– Balettakademin utbildar kommersiella dansare så jag kan medverka i musikaler eller försöka komma med i ett danskompani. Kullbergbaletten är ett exempel på danskompani, berättar Hampus.

– Som det är nu vill jag göra allt; dansa bakom artister, i musikal, vara med i ett klassiskt danskompani.

Ana-Marie Barbut var ballerina på operan i Rumänien. Nu utbildar hon elever i balett, tå och repertoar på Balettakademin i Stockholm.

– Hampus har alla möjligheter att nå långt. Han har en hög ambitionsnivå, är lättlärd och träningsvillig, säger Ana-Marie Barbut om sin adept.

Hampus Larsson får många lovord från de andra lärarna och även från sina klasskamrater.

– Gör jag något så är det all in, menar Hampus.

Den framtid Hampus ser inskränker sig inte till Sverige. Målet är att komma ut i världen.

– Helst av allt vill jag ingå i ett internationellt danskompani och inte som bakgrundsdansare till någon artist, avslöjar Hampus.

Skolan i Stockholm är inrymd i ett äldre hus på Birger Jarlsgatan 70. Huset har flera ljusa salar och på monitorer går det att följa vad som sker.

Över allt sitter det dansklädda ungdomar och småpratar. Det är en lättsam, kreativ stämning som råder.

Dagens sista övning är en stor kontrast till den första. Det är streetdance på schemat. De tunna smidiga balettskorna och tajta kläderna är bytta mot säckiga byxor och klumpiga gymnastikskor.

En dag fylld med dans är på väg mot sitt slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om