För 50 år sedan hade bröderna Ingvar och Oskar Karlsson en byggnadsfirma. De reste runt och byggde bland annat ensilagesilos på olika lantbruk. Men en arbetsmiljölag skulle förändra deras yrkesliv. Det togs beslut om att folk som jobbade i skogen skulle ha rätt till en lokal att rasta i. Med andra ord blev det ett ofantligt sug efter baracker som var lätta att flytta. Valla industrier, som senare skulle byta namn till Vallavagnen, var ett faktum.
Två andra svenska företag hakade på och i dag, 50 år senare, är alla tre fortfarande verksamma.
– Det är andra som har försökt, men det är bara dårarna kvar, säger Tom Pettersson med glimten i ögat.
Numera är det vanligare att vagnarna går till byggarbetsplatser. Ungefär 100 stycken per år levererar företaget. Men en vagn, är en vagn, är en vagn. Jättemycket har inte hänt när det gäller tekniska lösningar på ett halvsekel. Men synar man dem har några saker ändå förändrats.
– Vagnarna är mycket lättare i dag. De är gjorda av plastlaminat, förr var det plåt och då var de riktigt tunga. En del av vagnarna har numera solceller på taket för att klara elförsörjningen, speciellt om de ska stå ute i skogen, säger Håkan Gustavsson.
Den tydligaste utvecklingen för företaget är snarare att de hittat andra ben att stå på vid sidan av huvudverksamheten med vagnarna.
När Tom Pettersson kom in i bilden tog han med sig de hundkåpor som tillverkades i hans tidigare företag. Något som exempelvis kan användas för att transportera jakthundar på en pickup.
En förhållandevis ny bransch, som att leverera matkassar, har gett jobb åt företaget.
– Vi har utvecklat köldskåp till ett matkasseföretag. I dag handlar ju inte folk själva längre, de beställer hem mat, säger Håkan Gustavsson.
Nästa steg, för företaget som i dag omsätter cirka 15 miljoner kronor per år och sysselsätter sju personer, är troligtvis att börja tillverka arbetsskåp till pickuper.
Det som Vallavagnen arbetar med är ett material som består av en trelagerskonstruktion, en så kallad sandwich, i glasfiber, isolering och sedan ett lager glasfiber igen.
– Vi har även gjort mätstationer av det materialet. De används på flygplatser för att mäta luftföroreningar, säger Håkan Gustavsson.
Fotnot: Den 24 oktober uppmärksammas 50-årsjubileet med öppet hus.